Małdrzyki krakowskie
|

Małdrzyki krakowskie

W Krakowie mieszkam od kilkunastu lat, ale małdrzyków nigdy dotąd nie jadłam. Być może dlatego, że mało mam znajomych, którzy są krakusami z dziada pradziada. Smażyłam wielokrotnie podobne placki – również z twarogu, ale także z bananami. Moje dzieci je uwielbiają, więc kiedy natknęłam się na przepis na małdrzyki – po prostu musiałam spróbować.

Jeśli macie w domu malucha, który zaczyna swoją przygodę z samodzielnym jedzeniem – takie placki będą świetnym rozwiązaniem. Oczywiście dla niemowlaków nie dodajemy do ciasta cukru. Starszym odrobina cukru nie zaszkodzi, a małdrzyki będą nieco smaczniejsze. Jak takie małe serniczki.

Kategoria, Liczba porcji1 porcja

Składniki
 250 g twarogu półtłustego
 2 szt. jajka
 1 łyżka/łyżki/łyżek roztopionego i ostudzonego masła
 1 łyżka/łyżki/łyżek cukru
 6 łyżka/łyżki/łyżek mąki

1

Twaróg rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy jajka, masło i mąkę i całość mieszamy. Jeśli masa jest jeszcze zbyt klejąca, można dosypać trochę mąki. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, tak żeby placki nie rozlewały się na boki po wyłożeniu ich na patelnię.

2

Nakładamy płaskie, okrągłe porcje ciasta na patelnię – najlepiej taką do smażenia bez tłuszczu. Smażymy małdrzyki z obu stron na złoto na niewielkim ogniu. Można dodać do smażenia odrobinę masła klarowanego, ale nie jest to konieczne.

Składniki

Składniki
 250 g twarogu półtłustego
 2 szt. jajka
 1 łyżka/łyżki/łyżek roztopionego i ostudzonego masła
 1 łyżka/łyżki/łyżek cukru
 6 łyżka/łyżki/łyżek mąki

Przepis

1

Twaróg rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy jajka, masło i mąkę i całość mieszamy. Jeśli masa jest jeszcze zbyt klejąca, można dosypać trochę mąki. Konsystencja ciasta powinna być gęsta, tak żeby placki nie rozlewały się na boki po wyłożeniu ich na patelnię.

2

Nakładamy płaskie, okrągłe porcje ciasta na patelnię – najlepiej taką do smażenia bez tłuszczu. Smażymy małdrzyki z obu stron na złoto na niewielkim ogniu. Można dodać do smażenia odrobinę masła klarowanego, ale nie jest to konieczne.

Małdrzyki krakowskie

Źródło: Fotokulinarnie

Podobne wpisy