• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne// z kiełbasą

Leczo z cukinią w roli głównej

22 sierpnia 2013 • 1  

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Leczo idealne do zrobienia właśnie teraz, w sierpniu, kiedy to wszystkie warzywa nam potrzebne kosztują dosłownie grosze.

Składniki:
3 kg cukinii (zielonej, bo jeśli jest zielona, to znaczy młoda i można dać w całości, bez obierania, bez babrania się z usuwaniem pestek)
2 duże papryki (wizualnie najlepiej czerwone bądź żółte, ale to nie wymóg)
2 duże cebule
3 średnie pomidory
cała duża główka czosnku (główka, nie ząbek!)
0,5 kg wędzonego boczku
0,5 kg kiełbasy w laskach
3/4 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
odrobina oleju

Na tę ilość składników potrzebny jest największy garnek z kompletu (one chyba są 5-litrowej pojemności). Docelowej potrawy powstaje około 3/4 takiego garnka (warzywa puszczają soki i tracą na objętości).

Kroimy cukinię w dużą kostkę, przekładamy do garnka warstwami. Każdą warstwę dobrze solimy (w sumie może wyjść nawet łyżka tej soli). Cukinia zajmie sporo miejsca, niemal po brzeg, ale tym nie ma co się martwić, pod wpływem gotowania straci sporo na objętości. Zalewamy odrobiną wody i stawiamy na małym/średnim ogniu, mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło.

W tym czasie przygotowujemy sobie resztę składników. Kroimy w kostkę paprykę i pomidory. Cebulę w piórka. Czosnek siekamy na drobno (siekamy! nie przeciskamy przez praskę).

Kroimy na drobno boczek i kiełbasę w kostkę. W pierwszej kolejności podsmażamy na patelni boczek. Jeśli jest dość tłusty, to nie dajemy dodatkowo tłuszczu, jeśli chudziutki, to można podlać odrobiną oleju.

W tym czasie cukinia straci nam trochę na objętości i puści soki. Należy odlać powstałą wodę, zostawiając niewielką ilość tylko na dnie i postawić garnek z powrotem na małym ogniu. Przekładamy do cukinii podsmażony boczek tak, żeby nie przelać tłuszczu z patelni. Mieszamy. Na patelni z pozostawionym tłuszczem podsmażamy kiełbasę, a podsmażoną przekładamy do cukinii i następnie wykorzystujemy jeszcze pozostały tłuszcz i szklimy na nim cebulę (można to pominąć i dołożyć cebulę od razu do garnka). Dodajemy resztę składników: paprykę, pomidory, czosnek, koncentrat. Dusimy jeszcze przez chwilkę. Doprawiamy do smaku.

Leczo nadaje się idealnie do wekowania bądź mrożenia. Jeśli chcemy zawekować, to po dodaniu ostatnich składników dusimy dosłownie z minutkę, dwie tylko. Warzywa dojdą podczas obgotowywania słoików. Ja jednak wolę wystudzone zapakować w podwójny worek i zamrozić.
Cukinia bardzo długo trzyma ciepło, dlatego leczo idealnie się nadaje potem na zimowe dni, żeby się rozgrzać.
Taki woreczek po rozmrożeniu podgrzewam i danie jest gotowe!

#boczek, #cukinia, #kiełbasa, #papryka, #pomidory
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Ciasteczka z suszonymi owocami Poprzedni
Flapjacks "po mojemu" • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Nuggetsy dietetyczne

Nuggetsy dietetyczne  

19 kwietnia 2017

Ciasteczka z galaretką w czekoladzie  

12 września 2013

Grissini ziołowe  

3 lipca 2014

1 komentarz

  1. Jola8000

    on 22 sierpnia 2013 at 09:51
    Odpowiedz

    Przepysznie wygląda

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda