|

Flapjacks „po mojemu”

Poleca: Gosia
Źródło: Antony Wild, The  perfect  afternoon  tea.  Recipe  book

Fot. Gosia

Jeden z najszybszych i najprostszych wyspiarskich wypieków. Chętnie przygryzany do popołudniowej herbatki. Nazwałam je „po mojemu”, ponieważ zmieniłam owsiankę zwykłą na błyskawiczną i ta  wersja mi osobiście bardziej odpowiada. Miękkie, słodkie, lekko ciągnące… Jak dla mnie – bardzo dobre 🙂


Składniki:
175 g masła
50 g cukru
150 g golden syrup (jeśli jest problem, żeby go dostać w Polsce, to ewentualnie można go zastąpić płynnym miodem, syropem kukurydzianym lub klonowym)
3 szklanki owsianki błyskawicznej

Masło, cukier i golden syrup podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia i wsypać płatki. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st. Następnie wystudzić i zimne pokroić.

Ps. Moja blaszka ma 25 x 18 cm i mam cienkie batoniczki. Jeśli mają wyjść grubsze, to trzeba wykorzystać mniejszą blachę.

Podobne wpisy