• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta czekoladowe

Brownies z mleczkiem kokosowym

29 marca 2013 • 4  

Poleca: Ewa
Źródło: Princess in the Kitchen

Fot. Ewa

Baaardzo czekoladowy. Bardzo słodki. Bardzo “treściwy”. Wyszedł genialnie mimo – na pierwszy rzut oka – nieco przesadzonych proporcji składników (nieco zresztą w trakcie modyfikowanych).
Zasada nr 1 – trzymać go z dala od dzieci. Grozi całkowitym ubabraniem w czekoladzie i brakiem apetytu przez najbliższy tydzień!

Składniki:
Ciasto:
150 g masła
1 szkl. cukru
300 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej – co kto woli)
250 ml mleczka kokosowego
2 duże jajka
1 łyżka cukru waniliowego
1 szkl. kakao
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki

Polewa:
150 g miękkiego masła
1 łyżka cukru waniliowego
150 ml mleczka kokosowego
1/3 szkl. kakao
1-1,5 szkl. cukru pudru

Najpierw przygotowujemy ciasto.
W garnuszku roztapiamy masło z cukrem i połamaną na kawałki czekoladą. Trzeba dobrze mieszać, żeby nie przywarło. Zdejmujemy z ognia, jak tylko składniki się rozpuszczą.
Dodajemy mleczko kokosowe, jajka i cukier waniliowy – miksujemy. Osobno mieszamy kakao, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Powoli wsypujemy suche składniki i miksujemy, aż się dokładnie połączą.
Masę przelewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach – patyczek po włożeniu w ciasto nie musi być całkiem suchy, ale nie może być na nim surowego ciasta.

Teraz przygotowujemy polewę. Ubijamy masło. Dodajemy cukier waniliowy, mleczko kokosowe – miksujemy. Powoli dodajemy kakao – wciąż miksujemy. Dosypujemy cukier puder po pół szklanki – aż konsystencja i “słodkość” będzie taka, jaką chcemy osiągnąć.
Polewę nakładamy na przestudzone ciasto.

Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej – wtedy polewa będzie miała idealną konsystencję.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Wariacje na temat Brownie
#czekolada, #kakao, #mleczko kokosowe
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Zupa krem z kukurydzy Poprzedni
Najprostsze knedle ze śliwkami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Czekoladowy miś  

18 kwietnia 2013

Paella z papryką  

5 września 2013

Baci di ricotta  

30 czerwca 2013

4 komentarze

  1. Anonimowy

    on 16 marca 2014 at 11:55
    Odpowiedz

    Jakiej mąki najlepiej użyć?

    • Ewa P.

      on 16 marca 2014 at 12:11
      Odpowiedz

      Ja używam pszennej z lubelli. Ale każda pszenna do wypieków będzie dobra 🙂

  2. Roz Airad

    on 29 marca 2013 at 20:15
    Odpowiedz

    wygląda cudownie ;D

  3. Aga

    on 29 marca 2013 at 11:27
    Odpowiedz

    musi być pyszne! treściwe, prawdziwie czekoladowe

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda