Niezawijane gołąbki Mamy Gabi
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Gdy ma się chęć na à la kotleta, gdy zjadłoby się gołąbka, a robić się nie chce, to wtedy dość szybko i bardzo łatwo robi się niezawijane gołąbki.
Składniki:
biała kapusta 70 dkg (poszatkować drobno i prawie 😉 lub całkiem ugotować)
1/2 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku drobniusio skrojonego
1 średnia cebula w drobną kostkę
2 całe jajka
około 2 szkl. kaszy manny
pieprz i sól
Wszystko razem wymieszać i porobić nieduże, płaskawe kotlety.
Oprószyć lub obtoczyć każdy w mące i obsmażyć na smalcu (oliwie co tam kto lubi).
Do większego rondla czy brytfanki wlać sos pomidorowy (nie podaję przepisu, bo każdy z nas ma swój jakiś ulubiony, a mój to po prostu tescowy sos pomidorowy) i na nim czy w nim układać „kotlety”.
Podgotować – aby wzajemnie się przegryzło.
Fot. Gabi |