• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// zupy

Zupa “nic”

6 sierpnia 2013 • 5  

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Zapewne zupa znajoma dobrze ludziom będącym w podobnym wieku do mnie. Kiedy byłam dzieckiem, moja babcia bardzo często mi ją serwowała. Cudowna mleczno-waniliowa zupka ze słodkimi chmurkami. Myślę, że to też dobry sposób na przemycenie jajek w diecie dziecka.

Składniki:
(dla 2 osób)
0,5 l mleka
cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru
2 jajka

opcjonalnie łyżka budyniu waniliowego (proszku)

Zagotować mleko z cukrem waniliowym i 1-2 łyżkami cukru (zależy, jakie słodkie ma być). Oddzielić białka od żółtek i białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli pod koniec 2 łyżki cukru.

Kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć maksymalnie ogień i na mleku “ugotować” słodkie chmurki. Łyżeczką nakładać ubite białko. Można przy pomocy dwóch łyżeczek formować kształtniejsze kluseczki, ale to nie jest konieczne. Obgotować je po jakieś 2-3 sekundy z każdej strony. Chodzi o to, żeby białko się lekko ścięło i trzymało formę. Po tych kilku sekundach można chmurki odkładać już bezpośrednio na talerz. Jeśli chcemy je ładnie ułożyć na zupie, to odkładamy je na ręcznik papierowy. Po ugotowaniu odpowiedniej liczby chmur zdejmujemy mleko z gazu. Roztrzepujemy w szklance żółtka. Hartujemy je, dolewając po łyżce gorącego mleka (potrzebne to jest, żeby nam się żółtka nie ścięły po wlaniu do gorącego mleka). Kiedy w szklance zrobi się gładki jajeczny ciepły płyn, wlewamy go do mleka i szybko mieszamy. Stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Zupa gotowa.

Ponieważ ja lubię, jak zupy są postaci kremowej, dlatego dodatkowo w niewielkiej ilości zimnego mleka rozrabiam płaską łyżkę budyniu i dolewam do zupy.

Zupkę można podawać na ciepło i na zimno. Na śniadanie bądź na deser.

Jeśli podajecie ją na gorąco, to ewentualnie można pominąć etap gotowania chmurek i bezpośrednio na gorącą zupę łyżką nakładać białko. Obrócić wtedy chmurki w zupie. Będą oblane zupą, ale przez to, że zupa gorąca, to się białko odpowiednio zetnie.

Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Julia Child „Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni” – recenzja Poprzedni Julia Child Gotuj z Julią
Lody niechcący czekoladowe (bezjajkowe) • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Szejk truskawkowy  

5 kwietnia 2013

Leniwe z kaszy jaglanej  

23 lutego 2015

Sajgonki  

27 lipca 2013

5 komentarzy

  1. anonim

    on 3 kwietnia 2014 at 13:51
    Odpowiedz

    A ja jestem mloda kucharka (mam zaledwie 13 lat) i dopiero zaczynam wyrabiaac sobie wspomnienia zwiazane z ta zupka:) zrobilam dzis na podwieczorek – dalam jedynie mniej cukru i o ile zupa wyszla idealna – nie za slodka nie zbyt mdla – o tyle bialka troche przeslodzone… Wydawalo mi sie, ze bedzie zbyt leista, a tak samo jak Pani pomyslodawczyni wole kremowe konsystencje. I mialam racje – wydawalo mi sie. Swietna zupa na pewno jeszcze nie raz ja zrobie!

  2. Anonimowy

    on 18 marca 2014 at 07:41
    Odpowiedz

    Własnie wrócilły wspomnienia z dzieciństwa :), zupa jest pyszna i dziś po raz pierwszy ugotuję ją mojemu synkowi, mam nadzieje, że jemu równiez posmakuje 🙂

  3. Anonimowy

    on 5 marca 2014 at 21:28
    Odpowiedz

    pamietam ją z przedszkola … do dziś oblizuje się na samą myśl o niej 🙂 … zainspirowałaś mnie i jutro ją zrobie 🙂

  4. Potravel

    on 6 sierpnia 2013 at 19:54
    Odpowiedz

    a ja nie słyszałam o tej zupie, ciekawe, zapewne zasmakuje mojej córze:)

  5. Veggie

    on 6 sierpnia 2013 at 08:57
    Odpowiedz

    Tyle o niej słyszałam, ale jakoś nie miałam okazji nigdy spróbować, może czas to nadrobić?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda