Kardamonowe bułeczki z suszonymi owocami
Poleca: Ania
Fot. Ania |
… czyli idealne bułeczki śniadaniowe. Pachną delikatnie kardamonem, mają maślany środek i lekko chrupiącą skórkę. Dodatek suszonych śliwek, daktyli i żurawiny dodaje im trochę słodyczy. Bułeczki jednak nie są zbyt słodkie, więc idealnie pasują do nich miód lub powidła. Po upieczeniu można je zamrozić i przez kolejne dni codziennie rano mieć świeże pieczywo 🙂
Potrzebujemy (na około 20-24 sztuk):
pół kostki drożdży (czyli 50 g)
3 łyżki cukru
kilogram mąki pszennej (u mnie typ 650)
450-500 ml mleka
4 czubate łyżeczki kardamonu
2 jajka
120 g masła
1 banana
pół łyżeczki soli
1,5-2 szklanki posiekanych suszonych owoców: śliwek, daktyli i żurawiny w równych proporcjach
Drożdże rozczyniamy. Kiedy się spienią, wsypujemy mąkę, cukier, sól, kardamon i owoce. Dodajemy rozgniecionego banana, jajka, mleko i mieszamy. Na koniec wlewamy roztopione masło i wyrabiamy dokładnie. Odstawiamy na około 1,5 godziny – aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyjmujemy na obsypany mąką blat i dzielimy na około 20-24 porcje, z których formujemy bułeczki. Każdą smarujemy białkiem i odstawiamy jeszcze na około 15 min. do napuszenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 min. w temperaturze 170 stopni.
Fot. Ania |