Paluszki rybne w panierce z kuskusu
Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku
Na zdjęciu z gulaszem warzywnym Fot. Ewa |
Kuskus to moje odkrycie z ubiegłego roku. Do tej pory jedliśmy go wyłącznie jako dodatek do obiadu. Tym razem posłużył jako panierka. Klasyczna bułka tarta już dawno u nas przegrała z płatkami owsianymi, ale panierka z kuskusu też jest niczego sobie 🙂
Składniki:
1/2 szkl. kuskusu
1/2 szkl. bulionu
10 g masła
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
300 g filetów z dorsza
mąka do panierowania
1 jajko – roztrzepane
tłuszcz do smażenia
Kuskus zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy masło, posiekaną natkę pietruszki, drobno startą skrókę z cytryny, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość, najlepiej widelcem, żeby ziarenka kaszy się nie skleiły.
Filety rybne kroimy na średniej wielkości kawałki, obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i w panierce z kuskusu. Smażymy na głębokim tłuszczu (np. na oleju) z obu stron po kilka minut – do zrumienienia. Nie trzymamy paluszków w oleju zbyt długo, bo kuskus może stwardnieć.