||

Lobiani – chlebek z fasolą

Poleca: Ewa
Źródło: Co Pysznego?

Fot. Ewa

Chlebki nadziewane są doskonałe na przekąskę, na drugie śniadanie, ale i na pyszną kolację, np. do satałki. Żeby zachwycić się gruzińskim lobiani, trzeba lubić fasolę. Mnie nie posmakował, moje dzieci się zachwyciły. O dziwo! 🙂

Składniki:
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
1 łyżeczka drożdży instant
pół łyżeczki soli
1 puszka czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
sól, pieprz, natka pietruszki

Mąkę łączymy z mlekiem, drożdżami i solą i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w omączonej misce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę i wszystko miksujemy w malakserze na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, nakładamy farsz i zlepiamy ciasto, tworząc bułeczkę. Spłaszczamy bułkę. Smażymy bułki na suchej patelni, do naleśników albo grillowej, z obu stron, aż się zarumienią.

Podajemy na ciepło albo na zimno.

Fot. Ewa

Podobne wpisy