Poleca: Ewa
Źródło: White Plate
![]() |
Fot. Ewa |
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju racuchy – czy to z jabłkami, czy z bananmi, czy z innymi owocami albo i bez owoców. Często przygotowuję je na piątkowy obiad albo kolację. Zazwyczaj z dwóch porcji, bo znikają błyskawicznie 🙂
Składniki:
2 jajka – białka i żółtka oddzielnie
1 szkl. mąki
1 szkl. płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mleka
1 banan
Ubijamy pianę z białek.
Mąkę, płatki i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy mleko i żółtka i miksujemy. Jeśli chcemy mieć gładkie placki, to miksujemy też pokrojone na kawałki banany, jeśli nie – banany kroimy na plastry i delikatnie mieszamy z masą. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie.
Smażymy na patelni z obu stron, formując małe placki. Ja smażę bez tłuszczu, na suchej patelni do naleśników.
1 komentarz
Agata
on 17 października 2014 at 16:58a ja z kolei jadam takie placuszki na śniadanie 🙂 są przepyszne!