Tarta z pomidorami
Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku
Fot. Ewa |
Uwielbiam tarty. Również te wytrawne. To świetny pomysł na obiad – nie trzeba się już troszczyć o ziemniaki czy inne ryże lub kasze. Nie wymagają podawania z surówkami. A przy tym doskonale się prezentują.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Farsz:
800 g pomidorów (np. w puszcze)
125 g mozzarelli
125 g żółtego sera
2 jajka
200 g śmietanki 30%
oregano, pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól i jajko. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie posmarować masłem.
Odkroić 1/3 ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Resztę rozwałkować na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na pół godziny (jak się spieszę, to pomijam ten punkt).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Na wierzch wysypać suchą fasolę lub ryż, ewentualnie inne obciążenie (bez tego też się uda :)). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor.
Pomidory obrać ze skórki (po sparzeniu), pokroić w kostkę, odsączyć z soku. Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka, śmietankę, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i oregano roztrzepać na jednolitą masę, następnie wymieszać z tartymi serami.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Resztę ciasta z lodówki rozwałkować na cienki placek, wyciąć z niego 6 pasków. Na upieczony spód wyłożyć pomidory, wolne przestrzenie uzupełnić masą z jajek i sera, przykryć paskami z ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż masa serowa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę odczekać, bo środek może być jeszcze ciut płynny. W temperaturze pokojowej powinien się ściąć w kilka minut.
Fot. Ewa |