Tarta egzotyczna
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Składniki:
(na formę o średnicy 24 cm)
Ciasto:
200 g masła
1,5 szklanki mąki + trochę do wałkowania
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
Inne:
4-6 jabłek, w zależności od ich wielkości
120 ml musu mango z owocem pasji
4 białka
około 100 g tartego kokosa (mogą być wiórki)
4 łyżki cukru (drobnego)
odrobina soli
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować na koło trochę większe niż forma i wyłożyć je na dno i boki natłuszczonej formy. Podziurawić ciasto widelcem.
Jabłka obrać ze skorki i pokroić na kawałki bezpośrednio na ciasto. Następnie polać wszystko musem z mango i wstawić do piekarnika na 180 stopni, na razie na 15 minut.
W tym czasie białka ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać cukier i dalej miksować. Na końcu dodać kokos i wymieszać. Masa opada, ale nie trzeba się tym przejmować.
Po 15 minutach wstępnego pieczenia na tartę wyłożyć masę kokosową i wstawić dalej do piekarnika na 180 stopni na około 20-25 min. Ciasto powinno się lekko przyrumienić.