||

Mazurki

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Składniki:
200 g masła
250 g mąki
150 g cukru (do ciast z owocami mniej, ale mazurki lubię słodkie)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko (jest też wersja z samym żółtkiem, ale ja nie praktykuję)

Na stolnicy: mąka z proszkiem, cukier i kostka masła – kroić na jak najmniejsze cząstki. Rozdrobnione i obtoczone w mące masło ułożyć w gniazdko, do środka wbić jajko i dalej ugniatać ręcznie na jednolitą masę. Uformować kulę z ciasta, rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na grubość do 1 cm. Wyciąć pożądane kształty (mi wyszło 10). Z resztek ciasta przygotować cienkie wałeczki i obramować nimi mazurki (aby powstał taki murek).
Piec około 15-20 min. na 180 stopni (zależy od grubości ciasta).

Upieczone mazurki polukrować i kolorowo udekorować.
Poza tradycyjnymi polewami – czekoladową i białym lukrem, robię też polewy czerwone, granatowe – zabarwiam cukier puder syropami do rozcieńczania o mocnych kolorach.

Fot. Antylopka

Podobne wpisy