Kibiny
||

Kibiny – pierogi karaimskie

W Trokach jest wiele kawiarenek urządzonych w stylu rustykalnym, gdzie można spróbować tradycyjnych dań karaimskich, np. kibinów. Są to pierożki nadziewane mięsem, które ma być koniecznie siekane. Można kupić kibiny z wieprzowiną, baraniną lub wołowiną, ale te prawdziwie karaimskie muszą być z baraniną lub wołowiną, gdyż wieprzowiny Karaimi nie jedzą.

Składniki

Ciasto

ok. 400 g mąki
200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
1 jajko
200 g śmietany
sól

Z podanych składników wyrabiamy szybko zwarte ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Nadzienie

300 g wołowiny lub baraniny bez kości
100 g świeżej kapusty
100 g cebuli
50 g mleka (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
jajko do posmarowania pierogów

Mięso siekamy w drobną kostkę (lub mielimy), dodajemy drobno posiekaną cebulę i kapustę, ewentualnie mleko, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki (oryginalne kibiny są dość duże), nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Układamy pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut.

Podajemy na przykład z lekkim rosołem. Na zdjęciu podane z sosem czosnkowym.

Podobne wpisy