Kibiny – pierogi karaimskie
W Trokach jest wiele kawiarenek urządzonych w stylu rustykalnym, gdzie można spróbować tradycyjnych dań karaimskich, np. kibinów. Są to pierożki nadziewane mięsem, które ma być koniecznie siekane. Można kupić kibiny z wieprzowiną, baraniną lub wołowiną, ale te prawdziwie karaimskie muszą być z baraniną lub wołowiną, gdyż wieprzowiny Karaimi nie jedzą.
Składniki
Ciasto
ok. 400 g mąki
200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
1 jajko
200 g śmietany
sól
Z podanych składników wyrabiamy szybko zwarte ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Nadzienie
300 g wołowiny lub baraniny bez kości
100 g świeżej kapusty
100 g cebuli
50 g mleka (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
jajko do posmarowania pierogów
Mięso siekamy w drobną kostkę (lub mielimy), dodajemy drobno posiekaną cebulę i kapustę, ewentualnie mleko, doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki (oryginalne kibiny są dość duże), nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Układamy pierogi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 25 minut.
Podajemy na przykład z lekkim rosołem. Na zdjęciu podane z sosem czosnkowym.