Pieczonki
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Nie wiem dokładnie, skąd pochodzi ta potrawa. Podobno oryginalnie przygotowuje się ją w kociołku na ognisku. Z przyczyn oczywistych robię ją w garnku na kuchence 🙂 W oryginale jest na żeberkach, my jadamy z kiełbasą.
Składniki:
3-4 kiełbasy wędzone, do smażenia
kilka ziemniaków
kilka marchwi
kilka buraków
masło, sól (lub vegeta) pieprz, natka pietruszki, przyprawa do grilla
odrobina oliwy
Dokładna liczba warzyw jest zależna od wielkości naszego garnka = kociołka.
Kiełbasę kroimy na długie plastry i układamy na dnie garnka z odrobiną oliwy. Doprawiamy przyprawą do grilla. Obraną marchew kroimy na plastry jak kiełbasę i układamy na górze. Solimy, rozkładamy trochę masła na wierzchu. Następnie ziemniaki: obieramy, kroimy na plastry i układamy. Doprawiamy solą i natką pietruszki, kładziemy też na nie trochę masła. Na sama górę idą buraki, które doprawiamy pieprzem. (Buraki we Francji są do kupienia tylko gotowane, jeśli używacie surowych, ułóżcie je na niższym piętrze).
Garnek stawiamy na gaz, przykrywamy i danie się robi samo 🙂 Po około 15-20 min. podlewam trochę wodą lub lekkim bulionem. Gotuję do miękkości warzyw.
Fot. Antylopka |
Fot. Antylopka |