||

Wołowina (mielona) z fasolą (czerwoną)

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Nie wiem w czym tkwi tu „urok”, bo jakoś za czerwoną fasolą nie przepadam. Może to ta kostka wołowa, niezdrowa, tak smakuje? A może to chili? Przygotowuje się szybko (o ile szybko można ugotować fasolę i brązowy ryż) i nic specjalnego się tu nie robi, a jednak palce lizać jak dla mnie.
Przepis zmodyfikowałam tak, aby był realny do przygotowania 🙂 a nie spalił się w przedbiegach ;/ Podane ilości to niby porcja na jedną osobę (zależy ile kto jada ).

Składniki:
1/4 szklanki ciemnego ryżu
150 g chudej mielonej wołowiny
4 łyżki czerwonej fasoli
2 zmiażdżone ząbki czosnku
oliwa
chili
sól, pieprz i, jak ktoś lubi, kolendra

Ryż i fasolę ugotować (można razem) najlepiej w bulionie wołowym – rzecz jasna ja gotuję w wodzie, a potem dorzucam skrawek kostki wołowej.
Wołowinę z czosnkiem podsmażyć na malusiej ilości oliwy, DODAĆ CHILI (ile kto da rady przełknąć), sól i pieprz.
Wymieszać wszystko razem (na ciepło).

Podobne wpisy