|

Kruche ciasteczka z M&M’sami

Poleca: Justyna
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Justyna

Plany były inne. Miałam poskręcać dzieciom nowe łóżko. Plany się zmieniły i, ku radości męża, upiekłam kolejne ciasteczka. Dzieci początkowo próbowały wyjadać M&M’sy, ale sobie szybko odpuściły. Każdy z szklanką ciepłego mleka zasiadł przy stole i pochłaniał ciastko za ciastkiem. 

Składniki:
(na ok. 40 sztuk)
220 g masła
1 szkl. drobnego cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 i 1/4 szkl. mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
ok. 400 g M&M’sów (czekoladowe bądź z orzechami)

Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii i ucieramy. Dodajemy suche składniki i miksujemy. Na koniec wrzucamy połowę M&M’sów i mieszamy*.
Masę można też wyrobić ręcznie, ale bardzo mocno się klei i ciężko się później pozbyć jej z rąk.

Z masy formujemy kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Ja robiłam to za pomocą dwóch małych łyżeczek. Układamy kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wtykamy w kulki pozostałe M&M’sy.
Masa w piekarniku dosłownie się rozpływa i z okrągłych kuleczek powstają cienkie ciasteczka.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut.
Z blachy ściągamy dopiero, kiedy ostygną i lekko stwardnieją.

* Można pominąć mieszanie M&M’sów z masą i powtykać je wszystkie w kulki przed włożeniem do piekarnika.

Podobne wpisy