|

Zupa dyniowa

Poleca: Bodzinka

Fot. Bodzinka

Nigdy nie rozumiałam fenomenu dyni… Próbując jej ze słoiczka dla syna, krzywiłam się z obrzydzenia.
Aż pewnej jesieni koleżanka poczęstowała mnie zupą-krem i zakochałam się!!! Moja zupa to wariacja i tylko kolorem i grzankami przypomina zupę koleżanki.
Co roku czekam na dyniowy sezon i obżeram się 😉

Składniki:
1 średnia dynia
udko z kuraka (albo jak lubicie, to i dwa)
marchew, seler i pietruszka
śmietana
żółty ser
grzanki
sól, pieprz, cynamon (według uznania)

Wrzucam do gara udko z kuraka, warzywa (marchewkę, seler i pietruszkę), pokrojoną dynię, doprawiam i gotuję do miękkości.
Potem wyjmuję udko, obskubuję i całość traktuję blenderem – bzyk bzyk. Na talerzu dodaję grzanki, trochę śmietany i sera, ale nie jest to obowiązkowe. Ooo – i oprócz soli i pieprzu dodaję cynamon.

Podobne wpisy