||

Szakszuka z fasolą i awokado



Dzięki Kwestii Smaku odkryłam szakszukę. To nic innego jak jajko sadzone na podduszonych pomidorach z dodatkami. Takie proste, a takie pyszne! Dziś chciałam Wam pokazać wersję z fasolką i awokado. Zapewniam, że może wyglądać o wiele efektowniej niż na zdjęciu. Poprosiłam Męża o ładne pokrojenie awokado i w życiu bym nie przypuszczała, że posieka je w kostkę…



Składniki:
2 jajka
400 g pomidorów z puszki lub 3-4 świeże
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/4 puszki kukurydzy
1 awokado
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Na głębokiej patelni podsmażamy na oliwie pokrojony drobno czosnek. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, fasolę i kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie wbijamy na wierzch jajka, przykrywamy patelnię i gotujemy jeszcze ok. 3-4 minut, aż białka się zetną.

Ściągamy patelnię z ognia i dodajemy pokrojone awokado. Podajemy na ciepło.

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Podobne wpisy