Pilaw z dorszem
Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku
Fot. Ewa |
Troszkę za suche było dla nas to danie, ale nie wykluczam, że coś zepsułam po drodze 🙂 Doprawiliśmy po swojemu, nie jak w oryginalnym przepisie. Wyszło smaczne, ale bez szału. Mimo wszystko – polecam, bo zawsze warto spróbować reakcji swoich kubków smakowych na różne nowości 🙂
Składniki:
200 g ryżu Basmati
4 łyżki rodzynków
4 łyżki natki pietruszki
4 łyżki posiekanych migdałów lub płatków migdałów
1 limonka lub mała cytryna
400 g filetów z dorsza (bez skóry)
4 łyżki masła
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz, dowolne przyprawy do ryby
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 6-8 minut. Przesypujemy do miski i mieszamy z posiekaną natką pietruszki, rodzynkami i migdałami. Całość wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i skrapiamy sokiem z połowy limonki albo cytryny.
Na wierzchu układamy dorsza pokrojonego na kawałki i doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Skrapiamy do sokiem z drugiej połowy limonki lub cytryny i układamy na wierzchu cztery łyżki masła (można dać więcej).
Pieczemy w 150 stopniach przez 30 minut pod folią aluminiową.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Gotowy pilaw dekorujemy pokrojonymi na kawałki jajkami.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |