|

Jajka po szkocku

Poleca: Ewa
Źródło: Na Stole

Fot. Ewa

Nie mam pojęcia, dlaczego „po szkocku”. Ale nazwa jest mało istotna – ważny jest smak. A smak może nie jest jakiś wybitnie wyjątkowy, bo to po prostu mielone mięso z jajkiem na twardo w środku, ale trzeba przyznać, że prezentuje się na talerzu całkiem ładnie, a przy tym smakuje bardzo dobrze. Ciekawe urozmaicenie codziennych obiadów 🙂

Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
500 g mięsa mielonego
1 łyżeczka musztardy
1 surowe jajko
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
sól, pieprz, czosnek

Zmielone mięso mieszamy z posiekaną natką pietruszki, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, surowym jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na cztery części.
Każdą część mięsa rozpłaszczamy w rękach, wkładamy do środka jajko i zalepiamy.
Smażymy na głębokim tłuszczu ze wszystkich stron albo pieczemy w piekarniku – w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Podobne wpisy