• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Pizza

20 lutego 2013 • 0  

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Pizza to specjalność mojego Męża. Dawno dawno temu zaopatrzyliśmy się w kamień do pieczenia w piekarniku – ja wykorzystuję go do chlebów, Mąż do pizz. I wszyscy są zadowoleni 🙂 Lubimy cienkie ciasto i tradycyjne składniki. Ale kto wie, może kiedyś nadejdzie czas na eksperymenty również na pizzach 🙂

Składniki:
(6 okrągłych pizz na cienkim cieście lub 4 na grubym)
1 kg mąki
20 g świeżych drożdży
50 ml oliwy
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
0,5 l wody
kminek lub czarnuszka (opcjonalnie)

Cukier ucieramy z drożdżami w kubeczku. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, najlepiej pod przykryciem. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dolewamy letnią wodę i mieszamy. Całość wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Mieszamy w misce, aż składniki się połączą, potem przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy kilka minut (można też wyrobić ciasto w robocie kuchennym hakiem do ciasta drożdżowego).

Dzielimy ciasto na 6 części (z kilograma wychodzi 6 pizz o średnicy ok. 30 cm – na cienkim cieście), formujemy kule, układamy je na omączonej stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na min. 30 minut, a najlepiej na godzinę (dzielić można też po wyrośnięciu, ale wygodniej zrobić sobie 6 kulek wcześniej).

Fot. Ewa

Po wyrośnięciu bierzemy pierwszy kawałek ciasta i wałkujemy na kształt koła o średnicy 30 cm. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na omączoną łopatkę, jeśli będzie piec na kamieniu. Nakładamy sos (u mnie passata pomidorowa doprawiona solą, pieprzem, bazylią i oregano) i farsz (np. podduszone pieczarki z cebulą, wędlina pokrojona w kostkę, starty żółty ser, papryka pokrojona w kostkę – co kto lubi).

Pizzę piekę na kamieniu w piekarniku – na najniższym poziomie, w temp. 250 stopni przez 8-10 minut.
Można też piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – w temp. 220 stopni przez ok. 12-15 minut.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Ciasteczka budyniowo-owsiane Poprzedni
Porówka • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Karpatka  

5 maja 2013

Drożdżówkowe zawijaski  

19 marca 2013
Biała kiełbasa po wiejsku

Biała kiełbasa po wiejsku  

6 maja 2016

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda