Poleca: Ania
![]() |
Fot. Ania |
Szybka zupa, którą moglibyśmy zajadać codziennie. Można ją jeść jako zupę-zupę lub jako samodzielny posiłek – duża miseczka z dużą porcją startego sera 😉
Składniki:
ze 3 ziemniaki
marchewka
kawałek selera
jeden duży por lub dwa małe
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Warzywa (ziemniaki, marchew, seler) obieramy, nożem ciach i do garnka. Mogą być byle jakie kawałki, bo i tak na końcu się wszystko potraktuje blenderem. Zalewamy niedużą ilością wody, solimy i gotujemy do miękkości.
W tym czasie myjemy pora (jak ktoś woli, to porę) i kroimy w paski. Ja daję całość – z zielonymi kawałkami. Na patelni delikatnie rozgrzewamy kawał masła (ja daję spory, bo lubię maślany aromat w tej zupie) i jak się tylko rozpuści, wrzucamy pora, solimy, pieprzymy i dusimy.
Przerzucamy pora z patelni do gara z warzywami, dodajemy gałkę muszkatołową – tak płaską łyżeczkę i całość traktujemy blenderem. Ja miksuję niezbyt dokładnie, tak, żeby pojedyncze kawałki jednak pływały.
Podaję ze startym żółtym serem i łychą gęstej śmietany.
![]() |
Fot. Ania |
![]() |
Fot. Iwona |
![]() |
Fot. Iwona |
![]() |
Sprawdza się również jako danie dla niemowlaków Fot. Ewa |
3 komentarze
marzanka
on 26 listopada 2013 at 20:16Jestem pod wrażeniem superanckiego bloga kulinarnego, gratuluję. Jutro u mnie pora na zupę z pora, tylko wzbogacę ją mięskiem. Pozdrawiam gorąco
Ewa P.
on 9 kwietnia 2013 at 07:38Jestem w szoku! Zupa bez rosołu, a ma smak!! 😀 I to jaki!! Mniam 🙂
Bodzinka
on 21 lutego 2013 at 07:49MOJA MISKA!!!!!! :-p