||

Porówka

Poleca: Ania

Fot. Ania



Szybka zupa, którą moglibyśmy zajadać codziennie. Można ją jeść jako zupę-zupę lub jako samodzielny posiłek – duża miseczka z dużą porcją startego sera 😉


Składniki:
ze 3 ziemniaki
marchewka
kawałek selera
jeden duży por lub dwa małe
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Warzywa (ziemniaki, marchew, seler) obieramy, nożem ciach i do garnka. Mogą być byle jakie kawałki, bo i tak na końcu się wszystko potraktuje blenderem. Zalewamy niedużą ilością wody, solimy i gotujemy do miękkości.
W tym czasie myjemy pora (jak ktoś woli, to porę) i kroimy w paski. Ja daję całość – z zielonymi kawałkami. Na patelni delikatnie rozgrzewamy kawał masła (ja daję spory, bo lubię maślany aromat w tej zupie) i jak się tylko rozpuści, wrzucamy pora, solimy, pieprzymy i dusimy.
Przerzucamy pora z patelni do gara z warzywami, dodajemy gałkę muszkatołową – tak płaską łyżeczkę i całość traktujemy blenderem. Ja miksuję niezbyt dokładnie, tak, żeby pojedyncze kawałki jednak pływały.
Podaję ze startym żółtym serem i łychą gęstej śmietany.

Fot. Ania

Fot. Iwona

Fot. Iwona

Sprawdza się również jako danie
dla niemowlaków
Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Zimowa zupa krem

Podobne wpisy