||

Jagodowy jeżyk

Poleca: Ewa
Źródło: Domowe Wypieki

Fot. Ewa

Miał to być tort na roczek Córki. Zrobiłam próbną wersję z jagodami. W oryginale były truskawki, ale boję się, że końcem lipca będzie ich już jak na lekarstwo. Okazało się jednak, że nasz 2,5-latek tortem Siostry wzgardził, bo on nie lubi „tych czarnych kulek” (dziwne – z miski je wyjadał ;)). No trudno, mam pretekst, żeby jeszcze trochę z tortami poeksperymentować, a póki co zajadamy się jagodową kulą, a właściwie półkolem 🙂

Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Środek:
„ciemny” dżem, np. jagodowy albo z owoców leśnych, może być też truskawkowy dla złamania smaku (ok. 350 g)
0,5 l jagód
500 g twarogu zmielonego
120 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
300 g kremówki 30%

Dekoracja:
400 g kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
jagody do dekoracji (ok. ćwierci litra)

Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy.
Osobno przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy je do masy, mieszając delikatnie. W międzyczasie dodajemy też 2 łyżki wody.
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą (średnica 26 cm). Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na 3 krążki.

Jeden krążek zostawiamy nieruszony (któryś zewnętrzny).
Środkowy kroimy na 8 trójkątów, a ostatni na paski (ich grubość będzie zależała od wysokości miski, w jakieś ułożymy biszkopty). Spieczone krawędzie trójkątów i pasków możemy odciąć.

Miskę (średnica 20-22 cm) wykładamy wewnątrz folią aluminiową lub spożywczą. Układamy w niej trójkąty „szpicami” do dołu. Nie wejdą wszystkie – u mnie zmieściło się sześć, a ostatni i tak musiałam przyciąć. Paski z ostatniego biszkopta układamy nad trójkątami, żeby wypełniły miskę do brzegu.

Środek

Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach zimnej wody i odstawiamy.
Lekko podgrzany dżem rozsmarowujemy na tak ułożonych biszkoptach. Ja o tym zapomniałam i też jest ok, ale warto o nim pamiętać, bo stworzy ładną granicę między biszkoptem a masą.

Miksujemy ser z cukrami. Dodajemy jagody.
Żelatynę lekko podgrzewamy, żeby się rozpuściła. Dodajemy do niej dwie łyżki serowej masy – mieszamy i dodajemy całość do masy.
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z serem.
Masę wykładamy na biszkopty ułożone w misce. Całość przykrywamy od góry pozostawionym całym krążkiem (będzie wystawał za miskę – i tak ma być :)). Schładzamy w lodówce przez min. 2 godziny.

Po tym czasie miskę odwracamy do góry dnem, wyjmujemy biszkopt z miski i zdejmujemy folię. Odcinamy wystające brzegi spodniego biszkopta.

Dekoracja
Ubijamy 400 g śmietanki, dodając pod koniec cukier puder i śmietan-fixy.
Śmietaną smarujemy kulę z zewnątrz.
Resztę śmietanki i jagody wykorzystujemy do dekoracji – wedle własnej inwencji.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcjach na Durszlaku

Podobne wpisy