Frappe
Poleca: Krolcia
Źródło: Tesco. Kulinarni Łowcy Smaków
Fot. Krolcia |
Kiedy żar leje się z nieba, a człowiek ma ochotę na kawę, to jakoś wzdryga się na samą myśl picia gorącego napoju w trzydziestostopniowym upale. Doskonałą alternatywą jest wówczas znakomita zimna kawa frappe!
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
4 łyżki przegotowanej schłodzonej wody
100 ml przegotowanej schłodzonej wody
100 ml mleka
kostki lodu
Do wysokiej szklanki wsypać kawę, cukier i zalać 4 łyżkami wody. Zmiksować tę kawę na sztywną piankę. Zwróć uwagę, żeby to była szklanka, w której zmieści się mieszadło miksera, jeśli się nie zmieści, to ubij kawę w innym naczyniu i po ubiciu przelej do właściwej szklanki. Następnie wrzuć kostki lodu, dolej resztę wody i mleka.
Można zrobić wersję bez mleka, dolewając odpowiednio więcej wody.
Przed wymieszaniem Fot. Krolcia |