||

Kopytka szpinakowe

Poleca: Ewa
Źródło: Olga Smile

Fot. Ewa

Szpinak pachnie mocno na etapie przygotowywania kopytek, ale potem prawie go nie czuć. To i dobrze, i źle – zależy, jaki się ma stosunek do tego zielonego warzywa 🙂 Moim Dzieciakom w każdym razie bardzo smakowało 🙂

Składniki:
1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
300 g szpinaku
2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jajka
szczypta soli

Szpinak podsmażamy na patelni, aż „zwiędnie” i zrobi się dość suchy, po czym go blendujemy.

Ostudzone i rozgniecione lub przemielone ziemniaki łączymy z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki pszennej. Ciasto nie powinno się kleić. Dzielimy ciasto na części. Formujemy z każdej długi wałek i kroimy go na kawałki.

Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, czekamy aż wypłyną i gotujemy jeszcze około minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy jako dodatek do obiadu albo osobne danie, np. z sosami albo bułką tartą podsmażoną na maśle.

Podobne wpisy