Pomidorowa pasta ze słonecznika

Pomidorowa pasta ze słonecznika

Lubicie smarowidła do kanapek? U mnie w domu to jeden z produktów, w którym od lat udaje mi się przemycić nawet maluchom warzywa i zdrowe składniki. Gdyby miały same wybierać, pewnie jadłyby na zmianę miód i wędlinę. A jeśli na stole pojawi się taka pomidorowa pasta ze słonecznika, to nie dość, że biorą ją za „pasztecik do smarowania”, czyli coś pysznego, to nie zdają sobie nawet sprawy, ile dobroci w niej zjadają. Oczywiście dla osób, których nie trzeba przekonywać do jedzenia warzyw, takie śniadanie też będzie idealne.

Składniki

2 szkl. łuskanych pestek słonecznika
100 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju (np. ze słoika z suszonymi pomidorami)
8 łyżek wody
sól, pieprz, tymianek do smaku

Pestki słonecznika zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do namoczenia. Po tym czasie odcedzamy je i dokładnie płuczemy.

Słonecznik przekładamy do malaksera, dodajemy pomidory, czosnek, olej i wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Jeśli masa jest gęsta, można dodać jeszcze trochę wody.

Gotową pastę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Źródło: Green Cookies

Pomidorowa pasta ze słonecznika

Podobne wpisy