Chleb z suszonymi pomidorami

Chleb z suszonymi pomidorami

Zalegały mi w szafce suszone pomidory. Nie bardzo wiedziałam, co z nimi zrobić, a że przyszła pora pieczenia chleba, to postanowiłam znaleźć jakiś przepis z ich wykorzystaniem. Nie zmieliłam pomidorów, tak jak jest napisane w oryginalnym przepisie. Trochę z lenistwa, a trochę dlatego, że w kawałkach ładniej wyglądają. Chleb z suszonymi pomidorami jest pyszny, gęsty, miękki. Polecam!

Składniki

220 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej (zwykłej albo chlebowej)
280 g wody
2 łyżki oliwy
2 łyżki suszonych pomidorów
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
7 g drożdży suchych

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się kleić do rąk.

Wkładamy kulę ciasta do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie jeszcze raz przez chwilę wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do omączonego koszyka rozrostowego albo formujemy okrągły kształt i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na godzinę. Po tym czasie, jeśli chleb wyrastał w koszyku, szybkim ruchem przekładamy go na blachę.

Pieczemy w 220 stopniach przez 20-25 minut. Powinien się ładnie zarumienić, a postukany od spodu wydawać pusty dźwięk. Studzimy na kratce.

Źródło: Kotlet.tv

Podobne wpisy