Ciasteczka tłuczone
Bo kto powiedział, że tłuczek ma służyć tylko do ubijania mięsa? Dziś mam dla Was przepis na ciasteczka tłuczone, które przygotujecie w kilka minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, co może zrobić za Was mikser. Potem szybko utoczyć kuleczki i pobawić się w spłaszczanie ich tłuczkiem. Wzory zostają widoczne po upieczeniu, ciastka smakują pysznie – jak wszystkie ciasteczka z czekoladą – a Wy macie satysfakcję, że zrobiliście coś nowego. To naprawdę niezła zabawa, spróbujcie!
Składniki
150 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki rumu (opcjonalnie)
400 g mąki
szczypta soli
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i wciąż miksujemy. W tym momencie można też dodać rum
Do masy wsypujemy mąkę i sól, delikatnie miksując. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i łączymy ją z ciastem.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Tłuczkiem do mięsa spłaszczamy każdą kulkę. Jeśli tłuczek klei się do ciasta, obsypujemy go delikatnie mąką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Źródło: Smaczna Pyza