Poleca: Ewa
Źródło: Czekoladą utkane
![]() |
Fot. Ewa |
Bardzo rzadko na śniadanie przygotowuję dla siebie płatki, bo nie lubię ciepłej mlecznej brei, jaka się z nich tworzy. Ale płatki chrupiące, podane na zimno, z jogurtem dosłodzonym miodem – takie połączenie zdecydowanie trafia w mój gust. Granola to nic innego jak upieczone płatki, ziarna i dodatki. Pysznie chrupie i nadaje się na szybkie śniadanie. Do ciepłego mleko też można ją dodać 😉
Składniki:
1 i 1/2 szkl. płatków owsianych (część można zastąpić orkiszowymi lub żytnimi)
3/4 szkl. suszonej żurawiny
1/3 szkl. wiórków kokosowych
1/3 szkl. całych migdałów lub płatków migdałów
1/3 szkl. orzechów nerkowca
1/3 szkl. orzechów laskowych lub ziemnych
2 łyżki ziaren słonecznika
1 jabłko starte na tarce o grubych oczkach
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 łyżki soku jabłkowego
Miód roztapiamy w garnuszku z olejem i sokiem jabłkowym. Dodajemy do pozostałych składników wymieszanych w misce. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Studzimy w zamkniętym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku lub puszce.
![]() |
Fot. Ewa |
2 komentarze
Lena
on 10 września 2015 at 18:16Często robię granolę, jest pyszna:)
eva
on 13 września 2015 at 22:20U nas ostatnio to przekąska nr 1 🙂