Granola z żurawiną
Poleca: Ewa
Źródło: Czekoladą utkane
Bardzo rzadko na śniadanie przygotowuję dla siebie płatki, bo nie lubię ciepłej mlecznej brei, jaka się z nich tworzy. Ale płatki chrupiące, podane na zimno, z jogurtem dosłodzonym miodem – takie połączenie zdecydowanie trafia w mój gust. Granola to nic innego jak upieczone płatki, ziarna i dodatki. Pysznie chrupie i nadaje się na szybkie śniadanie. Do ciepłego mleko też można ją dodać 😉
Miód roztapiamy w garnuszku z olejem i sokiem jabłkowym. Dodajemy do pozostałych składników wymieszanych w misce. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Studzimy w zamkniętym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku lub puszce.
Składniki
Przepis
Miód roztapiamy w garnuszku z olejem i sokiem jabłkowym. Dodajemy do pozostałych składników wymieszanych w misce. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Studzimy w zamkniętym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku lub puszce.