||

Granola z żurawiną

Poleca: Ewa
Źródło: Czekoladą utkane

Bardzo rzadko na śniadanie przygotowuję dla siebie płatki, bo nie lubię ciepłej mlecznej brei, jaka się z nich tworzy. Ale płatki chrupiące, podane na zimno, z jogurtem dosłodzonym miodem – takie połączenie zdecydowanie trafia w mój gust. Granola to nic innego jak upieczone płatki, ziarna i dodatki. Pysznie chrupie i nadaje się na szybkie śniadanie. Do ciepłego mleko też można ją dodać 😉

Kategoria, , Liczba porcji1 porcja

Składniki
 1 ½ szkl. płatków owsianych (część można zastąpić orkiszowymi lub żytnimi)
 ¾ szkl. suszonej żurawiny
  szkl. wiórków kokosowych
  szkl. całych migdałów lub płatków migdałów
  szkl. orzechów nerkowca
  szkl. orzechów laskowych lub ziemnych
 2 łyżka/łyżki/łyżek ziaren słonecznika
 1 szt. jabłko starte na tarce o grubych oczkach
 2 łyżka/łyżki/łyżek miodu
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 2 łyżka/łyżki/łyżek soku jabłkowego

1

Miód roztapiamy w garnuszku z olejem i sokiem jabłkowym. Dodajemy do pozostałych składników wymieszanych w misce. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

3

Studzimy w zamkniętym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku lub puszce.

Składniki

Składniki
 1 ½ szkl. płatków owsianych (część można zastąpić orkiszowymi lub żytnimi)
 ¾ szkl. suszonej żurawiny
  szkl. wiórków kokosowych
  szkl. całych migdałów lub płatków migdałów
  szkl. orzechów nerkowca
  szkl. orzechów laskowych lub ziemnych
 2 łyżka/łyżki/łyżek ziaren słonecznika
 1 szt. jabłko starte na tarce o grubych oczkach
 2 łyżka/łyżki/łyżek miodu
 2 łyżka/łyżki/łyżek oleju
 2 łyżka/łyżki/łyżek soku jabłkowego

Przepis

1

Miód roztapiamy w garnuszku z olejem i sokiem jabłkowym. Dodajemy do pozostałych składników wymieszanych w misce. Całość mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

3

Studzimy w zamkniętym piekarniku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku lub puszce.

Granola z żurawiną
Fot. Ewa

Podobne wpisy