Wytrawny keks z warzywami - keks na słono

Keks z warzywami

Keks musi mieć w sobie dużo dobra. To nie jest zwyczajne ciasto, keks to ciasto „na bogato”. Zazwyczaj jemy je na słodko, bo jest nafaszerowany bakaliami i orzechami. Ale keks może być też wytrawny! Dziś chciałam Wam zaproponować niecodzienny obiad (a może kolację?) – keks z warzywami. Przepyszny z domowymi sosami, np. czosnkowym albo ajvarem. Keks warzywny trzeba tylko porządnie przyprawić, bo inaczej ciasto będzie mdłe, a tego byśmy nie chcieli.

Składniki

4 jajka
1/2 szklanki oliwy
150 ml mleka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g żółtego sera lub mozzarelli
2 papryki (w różnych kolorach, najlepiej wymieszać czerwoną, zieloną i żółtą)
kilka oliwek czarnych i zielonych
kilkanaście suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ulubione zioła

Jajka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy oliwę i miksujemy chwilę. Na przemian dodajemy mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami (nie żałujemy ziół – ciasto musi mieć wyrazisty smak).

Wszystkie warzywa kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa i pokrojony w kostkę ser dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45-60 minut, do suchego patyczka. Kroimy po przestudzeniu.

Źródło: Zielony Koperek

Wytrawny keks z warzywami - keks na słono

Podobne wpisy