||

Sałatka z makaronu ryżowego i słonecznika

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Robi się ją ekspresowo, smak ma bardzo neutralny, więc raczej posmakuje każdemu. Jeśli ktoś ma ochotę eksperymentować ze smakiem, to można dodać ogórki konserwowe albo szczypiorek czy natkę pietruszki albo drobno pokrojoną szynkę – co kto lubi. Ale cały urok tej sałatki to i tak ryżowy makaron i słonecznik 🙂

Składniki:
100-150 g makaronu ryżowego
150 g obranych ziaren słonecznika
puszka kukurydzy (ok. 150-200 g)
4 jajka
4 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę.
Słonecznik prażymy kilkanaście sekund na suchej patelni, a potem studzimy.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Majonez mieszamy w szklance ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Podobne wpisy