Pomidorowa z kapustą
Poleca: Ewa
Źródło: Nikol od Kuchni
Fot. Ewa |
Przyznaję, że rzadko kiedy robię zupy. Niewiele dobrych potrafię przygotować. A chciałabym to zmienić, bo zupa to jednak dobra rzecz 🙂 Ta wersja pomidorówki bardzo przypadła mi do gustu 🙂
Składniki:
ok. 0,5 kg białej kapusty
2 l wody
2 marchewki
1 pietruszka
5 ziemniaków
1 cebula
700 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
natka pietruszki lub koperek do posypania przed podaniem
Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Lekko solimy i odstawiamy na jakiś czas.
Zagotowujemy lekko osoloną wodę, dodajemy pokrojoną w plastry marchew i pokrojoną w kostkę pietruszkę. Gotujemy kilka minut. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę – gotujemy do miękkości warzyw.
W międzyczasie na oliwie lub maśle klarowanym podsmażamy na złoto pokrojoną cebulę. Dodajemy do niej passatę, doprawiamy chili, solą, cukrem i pieprzem. Chwilkę gotujemy.
Sos pomidorowy przekładamy do zupy warzywnej i chwilę jeszcze gotujemy wszystko razem. Ewentualnie doprawiamy, jeśli brakuje jakiegoś smaku.
Przed podaniem posypujemy pietruszką lub koperkiem.