|

Chleb pszenno-żytni na piwie

Poleca: Ania

Fot. Ania

Jakiś czas temu koleżanka zapytała mnie, czy mam sprawdzony przepis na chleb z mąki żytniej. Nie miałam, ale postanowiłam spróbować upiec takie pieczywko. Pierwsza próba zakończyła się niepowodzeniem. Zmodyfikowałam przepis i wyszła pyyyycha. Chlebek jest miękki, „puchaty” i lekko orzechowy  w smaku. Do tego robi się go banalnie.

Potrzebujemy:
Zaczyn:
30 g drożdży
150 ml wody
łyżeczkę cukru
czubatą łyżkę mąki pszennej

Dodatkowo:
4 szklanki maki pszennej (u mnie typ 650)
1,5 szklanki mąki żytniej
szklankę otrąb pszennych
4 łyżeczki soli
łyżkę przyprawy do ziemniaków (może być np. kminek – ja nie lubię)
4 łyżki oleju
550 ml piwa
2 łyżki miodu

Najpierw przygotowujemy zaczyn – czyli mieszamy wszystkie jego składniki w dużej misce i odstawiamy w ciepłe miejsce przynajmniej na kwadrans.

Piwo podgrzewamy, rozpuszczamy w nim miód. Studzimy tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące.
Do spienionego zaczynu dosypujemy wszystkie „suche” składniki. Wlewamy piwo i olej i zagniatamy. Ciasto będzie dość luźne, więc myślę, że można je wyrobić mikserem – ale ja wolę ręcznie. Kiedy wszystkie składniki się połączą, odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Następnie przekładamy do dwóch wysmarowanych masłem keksówek i odstawiamy jeszcze na około 20 minut. Potem wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy grzanie na 200 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, skręcamy grzanie na 150 stopni. W sumie chlebek powinien spędzić w piekarniku około 35-40 min. – 5 min. nagrzewania i ok. 30 min. w nagrzanym.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremek i studzimy na kratce.

Podobne wpisy