|

Pstrąg w migdałach

Poleca: Ewa
Źródło: Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer, Uczta lodu i ognia

Fot. Ewa

Takiego pstrąga podawano w Królewskiej Przystani. I rzeczywiście – królewskie danie! Już sama panierka/farsz mogłyby być wyjadane łyżką. A jeśli dodać do tego delikatne mięso ryby – pyszności!

Składniki:
2 wypatroszone pstrągi lub 4 filety z pstrąga
1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
1/4 szkl. posiekanego koperku
2 posiekane szalotki
1/2 szkl. posiekanych lub zmielonych migdałów
1/4 szkl. okruchów chleba
4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1/4 szkl. soku z cytryny
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. mąki

Zioła, szalotkę, migdały, okruchy chleba i sól mieszamy w misce łyżką lub mikserem. Dodajemy czosnek, jajka i sok z cytryny i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na talerz wysypujemy mąkę. Obtaczamy w niej ryby. Nadziewamy je delikatnie masą migdałową i oblepiamy je nią z zewnątrz jak panierką. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w 135 stopniach przez ok. godzinę.

Zobacz recenzję książki, z której pochodzi ten przepis:

Fot. Wydawnictwo Literackie

Podobne wpisy