• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami

Sernik wiśniowo-bananowy

21 maja 2013 • 6  

Poleca: Antylopka
Źródło: World Baking Day, poziom 29

Fot. Antylopka

Delikatna serowo-bananowa masa w połączeniu z ciasteczkowym spodem i wiśniami z polewą – czy tyle szczęścia na raz jest w ogóle możliwe? Okazało się, że jak najbardziej! Dzięki akcji z okazji Światowego Dnia Pieczenia znalazłam przepis, do którego chętnie będę wracać na większe i mniejsze okazje. A czasem nawet bez!


Składniki:
Baza:
200 g ciasteczek drobno posiekanych
100 g margaryny
2 łyżki cukru

Nadzienie serowo-bananowe:
450 g zmielonego twarogu
150 g cukru
1,5 łyżki mąki
2 jajka
100 g creme fraiche (gęstej śmietany)
1 duży banan, dobrze rozgnieciony

Wiśniowa polewa:
1 szklanka dobrze odsączonych czereśni lub wiśni w zalewie (sok zebrać do szklanki)
100 g cukru
4 łyżki soku z wiśni
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

Rozkruszone ciasteczka wymieszać z roztopioną margaryną i cukrem i taką masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm – natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Cukier i mąkę zmiksować z twarogiem. Stopniowo dodawać jajka, potem śmietanę i rozgniecione banany. Zmiksowaną masę wyłożyć na spód z ciasteczek.

Formę owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Włożyć ją do dużego naczynia do pieczenia napełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy. Piec 45 minut w 180 stopniach. Można upiec też sernik bez “kąpieli wodnej”, ale wtedy trzeba się liczyć z tym, że może trochę popękać.
W wyłączonym piekarniku zostawić ciasto na godzinę i dopiero potem wyjąć. Po wyjęciu z piekarnika sernik będzie miękki w środku, ale po wystudzeniu stwardnieje. Trzeba go schłodzić przez noc w lodówce.

Przed podaniem polewamy sernik wiśniową polewą: wiśnie gotujemy z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie dopuszczamy do zagotowania! Skrobię rozpuszczamy w soku i dodajemy do wiśni. Chwilę jeszcze gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje. Można dodać dodatkowo 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej  w minimalnej ilości gorącej wody.
Jeśli mamy świeże owoce, podgrzewamy je tak samo z cukrem, a skrobię rozpuszczamy w wodzie, a nie soku.

Fot. Antylopka

Fot. Antylopka

Fot. Antylopka

Przepis bierze udział w akcjach na Durszlaku

#banany, #wiśnie
• Gofry na oleju Poprzedni
Udka zapiekane z ziemniakami (bez roboty!) • Kolejny Udka zapiekane z ziemniakami

Zajrzyj też tutaj

Kurczak nadziewany  

23 lutego 2013

“Chlebek” bananowy z czekoladą  

20 kwietnia 2013
Quatre quarts, czyli ciasto z jabłkami

Quatre-quarts, czyli ciasto 4/4 z jabłkami  

23 lutego 2016

6 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 31 grudnia 2013 at 14:19
    Odpowiedz

    Sypiące się z nieba –
    z mocą lawiny-z mocą wodospadu
    iskierki gwiazd Niech Pani przypominają
    (niech zdumiewają -pobudzają wyobraźnię )
    Proszę pomyśleć co nastąpi z chwilą wybicia
    na zegarze północy – Niech
    pozostanie wszystko co
    było miłe -radosne-doskonałe

    Radosnego oczekiwania-radosnego przygotowania
    do magicznej chwili
    Jaka nastąpi o północy
    31 grudnia na 1 stycznia 2014 już roku
    życzę serce przepełnionego
    szczęściem- życzę aby nawet
    okruchy cierni nie
    raniły Pani stóp –
    czyli Pani serca-
    Szczęśliwego Nowego Roku!!!

  2. Anonimowy

    on 19 grudnia 2013 at 20:04
    Odpowiedz

    Wprost raj dla oczu -Co widzą oczy -dotyka tez język – itd ,itp…

  3. gin

    on 23 maja 2013 at 15:47
    Odpowiedz

    Też się nad tym sernikiem zastanawiałam, bo wyglądał wyjątkowo smakowicie. Skoro mówisz, że tak też smakuje, skuszę się z pewnością 🙂

  4. yve

    on 21 maja 2013 at 18:36
    Odpowiedz

    pychotka…

  5. Szarlotek

    on 21 maja 2013 at 11:59
    Odpowiedz

    Wiele szczęścia w jednym…cudne !Ale wyszperałaś smakową perełkę.

  6. bielinka

    on 21 maja 2013 at 11:19
    Odpowiedz

    mmm pycha! 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda