• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami

Sernik wiśniowo-bananowy

21 maja 2013 • 6  

Poleca: Antylopka
Źródło: World Baking Day, poziom 29

Fot. Antylopka

Delikatna serowo-bananowa masa w połączeniu z ciasteczkowym spodem i wiśniami z polewą – czy tyle szczęścia na raz jest w ogóle możliwe? Okazało się, że jak najbardziej! Dzięki akcji z okazji Światowego Dnia Pieczenia znalazłam przepis, do którego chętnie będę wracać na większe i mniejsze okazje. A czasem nawet bez!


Składniki:
Baza:
200 g ciasteczek drobno posiekanych
100 g margaryny
2 łyżki cukru

Nadzienie serowo-bananowe:
450 g zmielonego twarogu
150 g cukru
1,5 łyżki mąki
2 jajka
100 g creme fraiche (gęstej śmietany)
1 duży banan, dobrze rozgnieciony

Wiśniowa polewa:
1 szklanka dobrze odsączonych czereśni lub wiśni w zalewie (sok zebrać do szklanki)
100 g cukru
4 łyżki soku z wiśni
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

Rozkruszone ciasteczka wymieszać z roztopioną margaryną i cukrem i taką masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm – natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.

Cukier i mąkę zmiksować z twarogiem. Stopniowo dodawać jajka, potem śmietanę i rozgniecione banany. Zmiksowaną masę wyłożyć na spód z ciasteczek.

Formę owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Włożyć ją do dużego naczynia do pieczenia napełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy. Piec 45 minut w 180 stopniach. Można upiec też sernik bez “kąpieli wodnej”, ale wtedy trzeba się liczyć z tym, że może trochę popękać.
W wyłączonym piekarniku zostawić ciasto na godzinę i dopiero potem wyjąć. Po wyjęciu z piekarnika sernik będzie miękki w środku, ale po wystudzeniu stwardnieje. Trzeba go schłodzić przez noc w lodówce.

Przed podaniem polewamy sernik wiśniową polewą: wiśnie gotujemy z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie dopuszczamy do zagotowania! Skrobię rozpuszczamy w soku i dodajemy do wiśni. Chwilę jeszcze gotujemy, mieszając, aż masa zgęstnieje. Można dodać dodatkowo 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej  w minimalnej ilości gorącej wody.
Jeśli mamy świeże owoce, podgrzewamy je tak samo z cukrem, a skrobię rozpuszczamy w wodzie, a nie soku.

Fot. Antylopka

Fot. Antylopka

Fot. Antylopka

Przepis bierze udział w akcjach na Durszlaku

#banany, #wiśnie
• Gofry na oleju Poprzedni
Udka zapiekane z ziemniakami (bez roboty!) • Kolejny Udka zapiekane z ziemniakami

Zajrzyj też tutaj

Sałatka z tuńczyka i ryżu z kukurydzą  

15 kwietnia 2013

Fit sałatka z krewetkami  

20 marca 2013

Tortellini z sosem pieczarkowym  

28 czerwca 2013

6 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 31 grudnia 2013 at 14:19
    Odpowiedz

    Sypiące się z nieba –
    z mocą lawiny-z mocą wodospadu
    iskierki gwiazd Niech Pani przypominają
    (niech zdumiewają -pobudzają wyobraźnię )
    Proszę pomyśleć co nastąpi z chwilą wybicia
    na zegarze północy – Niech
    pozostanie wszystko co
    było miłe -radosne-doskonałe

    Radosnego oczekiwania-radosnego przygotowania
    do magicznej chwili
    Jaka nastąpi o północy
    31 grudnia na 1 stycznia 2014 już roku
    życzę serce przepełnionego
    szczęściem- życzę aby nawet
    okruchy cierni nie
    raniły Pani stóp –
    czyli Pani serca-
    Szczęśliwego Nowego Roku!!!

  2. Anonimowy

    on 19 grudnia 2013 at 20:04
    Odpowiedz

    Wprost raj dla oczu -Co widzą oczy -dotyka tez język – itd ,itp…

  3. gin

    on 23 maja 2013 at 15:47
    Odpowiedz

    Też się nad tym sernikiem zastanawiałam, bo wyglądał wyjątkowo smakowicie. Skoro mówisz, że tak też smakuje, skuszę się z pewnością 🙂

  4. yve

    on 21 maja 2013 at 18:36
    Odpowiedz

    pychotka…

  5. Szarlotek

    on 21 maja 2013 at 11:59
    Odpowiedz

    Wiele szczęścia w jednym…cudne !Ale wyszperałaś smakową perełkę.

  6. bielinka

    on 21 maja 2013 at 11:19
    Odpowiedz

    mmm pycha! 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda