• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
bułki// dla dzieci

Pomidorowe bułeczki ze szpinakiem

1 maja 2013 • 5  

Poleca: Ania

Fot. Ania

Obiad dzisiaj “płony” (jak to powiada moja babcia), więc na kolację trzeba było przygotować coś “lepsiejszego”. A że dawno nie było szpinaku, to stanęło na nadziewanych bułeczkach. Wyszły przepyszne. Zajadaliśmy je z sosem czosnkowym i tylko jeden domownik wydziwiał – Córencja postanowiła wyjeść sam szpinakowy farsz.

Na bułki potrzebujemy*:
pół kostki drożdży (50 g)
2 łyżeczki cukru
kilogram mąki
2 szklanki otrąb pszennych
4 łyżeczki soli
500 ml przecieru pomidorowego (takiego bardziej sosu) lub soku pomidorowego
pół szklanki wody
3 czubate łyżeczki czarnuszki
4 ząbki czosnku
kilka łyżek oliwy

* podane proporcje wystarczyły na zrobienie około 10 bułeczek nadzianych i około 15 “pustych” – takich na zwykłe kanapki

Drożdże wkładamy do dużej miski, dodajemy cukier, łyżkę mąki i trochę wody i mieszamy. Odstawiamy na chwilę – aż się spieni.
W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę. Przeciskamy przez praskę czosnek i szybko podsmażamy na oliwie.
Do spienionych drożdży wsypujemy mąkę, otręby i przyprawy. Wlewamy wszystkie płyny (łącznie z czosnkową oliwą) i całość wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie lekko lepkie. Odstawiamy do wyrośnięcia.

W czasie, kiedy ciasto wyrasta, bierzemy się za nadzienie:
szpinak (3/4 opakowania mrożonego)
opakowanie sera Gorgonzola
ser żółty
sól, pieprz

Na patelnię, na której podsmażaliśmy czosnek, wrzucamy szpinak (u mnie mrożony, tak około 3/4 opakowania). Kiedy się rozmrozi, dorzucamy troszkę soli, sporo pieprzu i opakowanie sera Gorgonzola. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy szpinak ostygnie, dodajemy do niego starty na grubych oczkach żółty ser (pi razy drzwi – szklanka) i mieszamy dokładnie.

Ciasto wyjmujemy na blat obsypany mąką. Odrywamy kawałki jak na bułkę i w rękach rozpłaszczamy je na kształt kwadracików. Nakładamy łyżkę szpinaku na środek i zalepiamy brzegi na krzyż – jak kopertę. Układamy na blaszce łączeniem na dół.
Smarujemy białkiem (jeśli nam takie zalega w lodówce), odstawiamy na chwilkę do napuszenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze około 170 stopni przez około 15 minut.

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcjach na Durszlaku, Mikserze Kulinarnym i nie tylko 🙂

Akcja Kolacja
Czas na piknik z home&you - półmetek!
#otręby, #pomidory, #ser pleśniowy, #szpinak
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Kotleciki mielone z jajek Poprzedni Kotleciki mielone z jajek
Oszukany sernik, czyli ciasto z jogurtu • Kolejny Oszukany sernik czyli ciasto z jogurtu

Zajrzyj też tutaj

Kulki z indyka w sosie  

20 stycznia 2014
Placki z twarogu i kuskusu

Placki z twarogu i kuskusu  

5 czerwca 2019
Pita

Pita  

22 października 2016

5 komentarzy

  1. gin

    on 3 maja 2013 at 18:50
    Odpowiedz

    Bardzo mi się podobają z takim zielonym nadzieniem 🙂

  2. babka z rodzynkiem

    on 2 maja 2013 at 11:15
    Odpowiedz

    Bardzo fajne, pomysłowe bułeczki:-)

  3. alina

    on 1 maja 2013 at 17:46
    Odpowiedz

    Zjadłabym na kolację niejedną 🙂

  4. Karmel-itka.

    on 1 maja 2013 at 14:42
    Odpowiedz

    genialne! mam ochotą na taką. chociaż to środek dnia, ale bym ją tak sobie schrupała.. z wielką przyjemnością!

  5. Magda

    on 1 maja 2013 at 08:16
    Odpowiedz

    Oj, mogę się poczęstować? Pyszne bułeczki 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda