Kotleciki mielone z jajek to dobry wybór na obiad piątkowy i na każdy inny, jeśli już przejadło się Wam mięso. Smakosze od razu wiedzą, co jedzą, ale zdarza się, że na twarzach ludzi widzę zdziwienie w momencie, kiedy informuję, że w tych kotletach nie ma ani odrobiny mięsa.
Składniki
(na ok. 8 kotlecików)
6 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
bułka namoczona wcześniej w wodzie lub mleku
bułka tarta
1/2 cebuli
sól, pieprz, majeranek
szczypiorek (opcjonalnie)
Jajka ugotowane na twardo rozdrabniamy blenderem lub ścieramy na tarce. Dodajemy surowe jajko, namoczoną wcześniej i odciśniętą bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przyprawy i trochę bułki tartej. Wyrabiamy masę jak na kotlety mielone. W miarę potrzeby dosypujemy bułki tartej, żeby masa się nie rozlatywała. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony.
3 komentarze
kasia
on 21 maja 2018 at 20:19Nie jadłam nigdy, chyba trzeba spróbować.
Ewa Popielarz
on 22 maja 2018 at 10:49To fajny sposób na resztki ze śniadania albo kolacji, albo po imprezie 🙂
Renia
on 6 maja 2013 at 11:40Mniam uwielbiam 🙂