• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Oszukany sernik czyli ciasto z jogurtu
ciasta z owocami// inne ciasta// serniki// Wielkanoc

Oszukany sernik, czyli ciasto z jogurtu

1 maja 2013 • 12  

Dostałam przepis od koleżanki. Mówiła, że to taki sernik… bez grama sera! Spróbowałam i okazało się, że taki oszukany sernik może być pyszny! W gruncie rzeczy jest to puszyste ciasto z jogurtu – można zmieniać jego kolor, dodając budynie o różnych smakach. Ciekawy pomysł do wypróbowania na Wielkanoc.

Składniki

(na formę 25 x 25 cm)

2 duże jogurty typu greckiego lub naturalne (2 x 400 g)
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. oleju
2 budynie waniliowe
skórka pomarańczowa, brzoskwinie w syropie lub świeże truskawki
biszkopty na dno

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo olej, budyń (proszek) i jogurt – miksujemy do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Delikatnie łączymy obie masy. Dodajemy skórkę pomarańczową lub osuszone i pokrojone brzoskwinie bądź truskawki. Można też te dodatki wyłożyć na wierzch ciasta już w formie.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy na nie masę.

Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.

#budyń
Gabi

Gabi

Za gotowanie bierze się, kiedy ma do tego wenę - wtedy sprawia jej to dużą przyjemność. Uwielbia czytać, najlepiej wygrzewając się równocześnie na gorących plażach. Ma dwoje dzieci, które - jak sama mówi - są świetne, o ile jej nie wkurzają.

• Pomidorowe bułeczki ze szpinakiem Poprzedni
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Ciasto poziomkowe  

3 września 2013

Sernik z rabarbarem w cieście kakaowym  

22 maja 2015
Pisanki w paski

Kruche ciasteczka pisanki w paski  

26 marca 2016

12 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 25 listopada 2015 at 15:04
    Odpowiedz

    na jaka formę jest przepis ? Chyba na jakiś kwadracik ? 25×25?

    • eva

      on 25 listopada 2015 at 18:34
      Odpowiedz

      Ja to piekłam kiedyś w tortownicy o średnicy 26 cm, więc taki kwadrat będzie jak najbardziej ok 🙂

  2. Anonimowy

    on 11 października 2014 at 06:56
    Odpowiedz

    A mnie pięknie urośnie a potem opada! Dlaczego?

    • eva

      on 11 października 2014 at 08:51
      Odpowiedz

      Serniki generalnie mają tendencje do opadania, widocznie "serniki" również 🙂
      Jest kilka metod, chociaż u mnie szczerze mówiąc nie zawsze działają 😉 Powinno się dawać do sernika składniki w temp. pokojowej, piec dłużej i raczej w niskiej temperaturze, no i nie wyciągać od razu po upieczeniu z piekarnika, tylko zostawić do ostudzenia przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze nawet na godzinę, potem drzwiczki uchylić na pół godziny i dopiero wyjąć (można przykryć sernik folią, żeby się nie przypalił). Podobno pomaga też uderzenie blaszką o stół przed włożeniem do piekarnika.
      Ale doświadczenie pokazuje, że jak ma opaść, to i tak opadnie 🙂

  3. Małgorzata Z

    on 6 maja 2014 at 15:11
    Odpowiedz

    Pyszności !

  4. Anonimowy

    on 21 listopada 2013 at 21:10
    Odpowiedz

    Upiekłam i wyszedł rewelacyjnie.Goście nie wierzyli,ze nie ma grama sera:)

  5. Anonimowy

    on 19 października 2013 at 17:17
    Odpowiedz

    Zrobiłam na kruchym cieście. Jest faktycznie przepyszne 🙂 Smaczne domowe ciasto. Pozdrawiam, Milena

  6. almamseana

    on 5 sierpnia 2013 at 11:08
    Odpowiedz

    u mnie biszkopy zawsze do gory wychodza! ((((

  7. Jem Co Dobre

    on 25 czerwca 2013 at 10:27
    Odpowiedz

    Ten, kto nie spróbuje, nie zauważy różnicy 🙂 Bardzo kuszący przepis.

  8. gin

    on 3 maja 2013 at 19:23
    Odpowiedz

    Ano, taki magiczny sernik… Bardzo go lubię 🙂

  9. Magda

    on 1 maja 2013 at 10:37
    Odpowiedz

    Pomysł jest genialny! Muszę spróbować upiec taki sernik :))

  10. Jey

    on 1 maja 2013 at 10:22
    Odpowiedz

    uwielbiam jogurt! czuję że to coś dla mnie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda