Dostałam przepis od koleżanki. Mówiła, że to taki sernik… bez grama sera! Spróbowałam i okazało się, że taki oszukany sernik może być pyszny! W gruncie rzeczy jest to puszyste ciasto z jogurtu – można zmieniać jego kolor, dodając budynie o różnych smakach. Ciekawy pomysł do wypróbowania na Wielkanoc.
Składniki
(na formę 25 x 25 cm)
2 duże jogurty typu greckiego lub naturalne (2 x 400 g)
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. oleju
2 budynie waniliowe
skórka pomarańczowa, brzoskwinie w syropie lub świeże truskawki
biszkopty na dno
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo olej, budyń (proszek) i jogurt – miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Delikatnie łączymy obie masy. Dodajemy skórkę pomarańczową lub osuszone i pokrojone brzoskwinie bądź truskawki. Można też te dodatki wyłożyć na wierzch ciasta już w formie.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy na nie masę.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
12 komentarzy
Anonimowy
on 25 listopada 2015 at 15:04na jaka formę jest przepis ? Chyba na jakiś kwadracik ? 25×25?
eva
on 25 listopada 2015 at 18:34Ja to piekłam kiedyś w tortownicy o średnicy 26 cm, więc taki kwadrat będzie jak najbardziej ok 🙂
Anonimowy
on 11 października 2014 at 06:56A mnie pięknie urośnie a potem opada! Dlaczego?
eva
on 11 października 2014 at 08:51Serniki generalnie mają tendencje do opadania, widocznie "serniki" również 🙂
Jest kilka metod, chociaż u mnie szczerze mówiąc nie zawsze działają 😉 Powinno się dawać do sernika składniki w temp. pokojowej, piec dłużej i raczej w niskiej temperaturze, no i nie wyciągać od razu po upieczeniu z piekarnika, tylko zostawić do ostudzenia przy zamkniętych drzwiczkach jeszcze nawet na godzinę, potem drzwiczki uchylić na pół godziny i dopiero wyjąć (można przykryć sernik folią, żeby się nie przypalił). Podobno pomaga też uderzenie blaszką o stół przed włożeniem do piekarnika.
Ale doświadczenie pokazuje, że jak ma opaść, to i tak opadnie 🙂
Małgorzata Z
on 6 maja 2014 at 15:11Pyszności !
Anonimowy
on 21 listopada 2013 at 21:10Upiekłam i wyszedł rewelacyjnie.Goście nie wierzyli,ze nie ma grama sera:)
Anonimowy
on 19 października 2013 at 17:17Zrobiłam na kruchym cieście. Jest faktycznie przepyszne 🙂 Smaczne domowe ciasto. Pozdrawiam, Milena
almamseana
on 5 sierpnia 2013 at 11:08u mnie biszkopy zawsze do gory wychodza! ((((
Jem Co Dobre
on 25 czerwca 2013 at 10:27Ten, kto nie spróbuje, nie zauważy różnicy 🙂 Bardzo kuszący przepis.
gin
on 3 maja 2013 at 19:23Ano, taki magiczny sernik… Bardzo go lubię 🙂
Magda
on 1 maja 2013 at 10:37Pomysł jest genialny! Muszę spróbować upiec taki sernik :))
Jey
on 1 maja 2013 at 10:22uwielbiam jogurt! czuję że to coś dla mnie 🙂