Oszukany sernik, czyli ciasto z jogurtu
Dostałam przepis od koleżanki. Mówiła, że to taki sernik… bez grama sera! Spróbowałam i okazało się, że taki oszukany sernik może być pyszny! W gruncie rzeczy jest to puszyste ciasto z jogurtu – można zmieniać jego kolor, dodając budynie o różnych smakach. Ciekawy pomysł do wypróbowania na Wielkanoc.
Składniki
(na formę 25 x 25 cm)
2 duże jogurty typu greckiego lub naturalne (2 x 400 g)
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szkl. oleju
2 budynie waniliowe
skórka pomarańczowa, brzoskwinie w syropie lub świeże truskawki
biszkopty na dno
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo olej, budyń (proszek) i jogurt – miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Delikatnie łączymy obie masy. Dodajemy skórkę pomarańczową lub osuszone i pokrojone brzoskwinie bądź truskawki. Można też te dodatki wyłożyć na wierzch ciasta już w formie.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy na nie masę.
Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.