|

Omlet ze szpinakiem i mozzarellą

Poleca: Hania
Źródło: Dominic Utton, Książka kucharska włoskiej Mamy

KategoriaLiczba porcji1 porcja

Składniki
 1 łyżka/łyżki/łyżek masła
 4 szt. lekko ubite jajka
 40 g pokrojonej mozzarelli
 garść liści szpinaku
 1 szt. czerwona papryka pokrojona w paski – do dekoracji (może być marynowana)

1

Na patelni rozgrzej masło, a gdy zacznie skwierczeć, przelej na nią lekko ubite jajka. Delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni i smaż przez kilka sekund. Później przechyl patelnię i podważ boki omletu tak, żeby nieścięte jajka przepłynęły po spód.

2

Połóż na omlecie ser i szpinak i smaż kilka sekund. Gdy powierzchnia omletu zacznie się ścinać, złóż go na pół i smaż kilka sekund, dociskając do siebie brzegi omletu, żeby się skleiły.

3

Później delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż do momentu, kiedy zupełnie się zetnie.
Przełóż omlet na ciepły półmisek, pokrój na paski i udekoruj pociętą na paski papryką.

Składniki

Składniki
 1 łyżka/łyżki/łyżek masła
 4 szt. lekko ubite jajka
 40 g pokrojonej mozzarelli
 garść liści szpinaku
 1 szt. czerwona papryka pokrojona w paski – do dekoracji (może być marynowana)

Przepis

1

Na patelni rozgrzej masło, a gdy zacznie skwierczeć, przelej na nią lekko ubite jajka. Delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni i smaż przez kilka sekund. Później przechyl patelnię i podważ boki omletu tak, żeby nieścięte jajka przepłynęły po spód.

2

Połóż na omlecie ser i szpinak i smaż kilka sekund. Gdy powierzchnia omletu zacznie się ścinać, złóż go na pół i smaż kilka sekund, dociskając do siebie brzegi omletu, żeby się skleiły.

3

Później delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż do momentu, kiedy zupełnie się zetnie.
Przełóż omlet na ciepły półmisek, pokrój na paski i udekoruj pociętą na paski papryką.

Omlet ze szpinakiem i mozzarellą
Fot. Hania

Podobne wpisy