Omlet ze szpinakiem i mozzarellą
Poleca: Hania
Źródło: Dominic Utton, Książka kucharska włoskiej Mamy
Na patelni rozgrzej masło, a gdy zacznie skwierczeć, przelej na nią lekko ubite jajka. Delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni i smaż przez kilka sekund. Później przechyl patelnię i podważ boki omletu tak, żeby nieścięte jajka przepłynęły po spód.
Połóż na omlecie ser i szpinak i smaż kilka sekund. Gdy powierzchnia omletu zacznie się ścinać, złóż go na pół i smaż kilka sekund, dociskając do siebie brzegi omletu, żeby się skleiły.
Później delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż do momentu, kiedy zupełnie się zetnie.
Przełóż omlet na ciepły półmisek, pokrój na paski i udekoruj pociętą na paski papryką.
Składniki
Przepis
Na patelni rozgrzej masło, a gdy zacznie skwierczeć, przelej na nią lekko ubite jajka. Delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni i smaż przez kilka sekund. Później przechyl patelnię i podważ boki omletu tak, żeby nieścięte jajka przepłynęły po spód.
Połóż na omlecie ser i szpinak i smaż kilka sekund. Gdy powierzchnia omletu zacznie się ścinać, złóż go na pół i smaż kilka sekund, dociskając do siebie brzegi omletu, żeby się skleiły.
Później delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż do momentu, kiedy zupełnie się zetnie.
Przełóż omlet na ciepły półmisek, pokrój na paski i udekoruj pociętą na paski papryką.