Poleca: Hania
Źródło: Dominic Utton, Książka kucharska włoskiej Mamy
![]() |
Fot. Hania |
Składniki:
1 łyżka masła
4 lekko ubite jajka
40 g pokrojonej mozzarelli
garść liści szpinaku
1 czerwona papryka pokrojona w paski – do dekoracji (może być marynowana)
Na patelni rozgrzej masło, a gdy zacznie skwierczeć, przelej na nią lekko ubite jajka. Delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni i smaż przez kilka sekund. Później przechyl patelnię i podważ boki omletu tak, żeby nieścięte jajka przepłynęły po spód.
Połóż na omlecie ser i szpinak i smaż kilka sekund. Gdy powierzchnia omletu zacznie się ścinać, złóż go na pół i smaż kilka sekund, dociskając do siebie brzegi omletu, żeby się skleiły.
Później delikatnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż do momentu, kiedy zupełnie się zetnie.
Przełóż omlet na ciepły półmisek, pokrój na paski i udekoruj pociętą na paski papryką.
![]() |
Fot. Hania |
2 komentarze
Beticco Baby
on 28 lipca 2013 at 12:34Jesteś blogującą mamą, więc weź udział w KONKURSIE, robiąc to co lubisz:
http://beticco-baby.blogspot.com/2013/07/konkurs.html
Do wygrania konik na biegunach dla Twojej pociechy!
Notki o gotowaniu idealnie pasują!
Justyna Bąk
on 28 lipca 2013 at 10:31wygląda ciekawie:)