Batbout, czyli chlebki z kaszy manny
|

Batbout – chlebki z kaszy manny smażone na patelni

Wiedziałam, że kiedy założę na Facebooku grupę dla osób, które lubią piec, nie tylko pomogę innym zacząć czy rozwinąć swoją przygodę z pieczywem, ale też sama się wiele nauczę. I rzeczywiście – już na samym początku działania grupy poznałam dzięki jej członkom blog Smaki Maroka i przepadłam na amen. Dużo w tej kuchni kaszy manny i dużo płaskich chlebków smażonych na patelni. A to rodzaj pieczywa, który uwielbiam. Dziś chcę Wam pokazać batbout, czyli puszyste chlebki z kaszy manny. Nawet jeśli nie macie doświadczenia z wypiekami, batbout wyjdą Wam na pewno, bo smaży się je na patelni! Jak widać na zdjęciach, ja przygotowałam od razu podwójną porcję – wszystko zniknęło!

Składniki

(na ok. 10 sztuk)

300 g mąki
100 g kaszy manny
7 g suchych drożdży (lub 20-25 g świeżych)
250 ml wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
szczypta cukru

Wszystkie składniki łączymy w misce (świeże drożdże wcześniej rozkruszamy i rozpuszczamy w ciepłej wodzie) i wyrabiamy ręcznie lub robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Powinno powstać zwarte ciasto. Jeśli się klei, można dosypać odrobinę mąki.

Ciasto dzielimy na części wielkości małych bułeczek. Formujemy z nich kule, kładziemy na omączonym blacie i przykrywamy. Zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie każdą kulkę lekko spłaszczamy i nakłuwamy widelcem z jednej strony. Zostawiamy pod przykryciem na czas nagrzewania patelni.

Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni, po 3-5 minut z każdej strony, zaczynając od tej nakłutej.

Źródło: Smaki Maroka

Podobne wpisy