Schab pieczony w sosie śmietanowo-koperkowym
Poleca: Gabi
Fot. Gabi |
Składniki:
5-6 kotletów schabowych (nieroztłuczonych!)
12% śmietana – 400 gramów
trochę koperku
oliwa
ciut wody
sól, pieprz
Schab ekspresowo obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy na patelni.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ciutkę podlać wodą i oliwą i wstawić do piekarnika na jakieś 30 minut do godziny, na 200 stopni.
Kiedy mięso się upiecze, wyjąć je, a wytopiony tłuszcz wymieszać w niewielkim garnku ze śmietaną i koperkiem.
Przyprawić sos według gustu. Włożyć do niego mięso i jakieś 15 minut zagotować razem (bez przykrycia ! aby zgęstniało).
PS. Kiedy mam więcej ochoty i czasu, to obieram kilka pieczarek i kroję je w talarki, chwilę duszę pod przykryciem, solę, a potem odlewam zbędną wodę. Pieczarki wrzucam do przygotowanego sosu pierwsze i gotuję 2-3 minuty, a dopiero potem dorzucam schab.
Tu z pieczarkami Fot. Gabi |