|

Serowo-cytrynowe ciasto z brzoskwiniami

Poleca: Krolcia
Źródło: Kulinarne Spotkania

Fot. Krolcia

Bardzo proste, lekkie ciasto, niby proszkowe, a jednak dosyć wilgotne dzięki serkowi.

Składniki:
250 g mąki pszennej
100 g masła
2/3 szkl. cukru
250 g serka homogenizowanego waniliowego
4 jaja
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie kisielu cytrynowego (takiego na 0,5 litra)
sok z połowy cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
3 duże brzoskwinie
cukier puder do oprószenia

Przygotujmy sobie najpierw brzoskwinie. Trzeba wyjąć pestki, obrać i pokroić na małe kawałki.
Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia.
Jaja ubić z cukrem. Następnie dodać miękkie masło, skórkę z cytryny i sok. Ciągle miksując, dodawać po trochu na zmianę serek i mąkę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja według starej szkoły dałam masło i bułkę tartą. Przyzwyczajenie).
Piec około 40 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Forma powinna być wielkości mniej więcej 20 x 32 cm.

Podobne wpisy