Truskawkowa pianka na biszkopcie
Poleca: Gosia
Fot. Gosia |
Upiekłam biszkopta i myślałam, co zrobić, żeby było trochę inaczej niż zawsze – czyli nie iść na łatwiznę, wykorzystując tylko galaretki z paczki 🙂
Składniki:
biszkopt z 3 jaj – na tortownicę o średnicy 24 cm
Pianka:
galaretka truskawkowa
pół puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
łyżka cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. gorącej wody. Mleko ubić z cukrem i dodać przestudzoną galaretkę. Wylać na upieczony biszkoptowy spód i schłodzić.
Masa truskawkowa:
garść truskawek mrożonych (w sezonie można wykorzystać świeże) – po zmiksowaniu ma ich być ok. 400-450 ml
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać do truskawek i wyłożyć masę na schłodzoną piankę.
Całość schłodzić w lodowce do całkowitego zgęstnienia masy.