||

Truskawkowa pianka na biszkopcie

Poleca: Gosia

Fot. Gosia

Upiekłam biszkopta i myślałam, co zrobić, żeby było trochę inaczej niż zawsze – czyli nie iść na łatwiznę, wykorzystując tylko galaretki z paczki 🙂

Składniki:
biszkopt z 3 jaj – na tortownicę o średnicy 24 cm

Pianka:
galaretka truskawkowa
pół puszki mleka skondensowanego niesłodzonego
łyżka cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. gorącej wody. Mleko ubić z cukrem i dodać przestudzoną galaretkę. Wylać na upieczony biszkoptowy spód i schłodzić.

Masa truskawkowa:
garść truskawek mrożonych (w sezonie można wykorzystać świeże) – po zmiksowaniu ma ich być ok. 400-450 ml
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny

Truskawki zblendować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać do truskawek i wyłożyć masę na schłodzoną piankę.
Całość schłodzić w lodowce do całkowitego zgęstnienia masy.

Podobne wpisy