|

Kruche ciasto z rabarbarem

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Rozpoczął się sezon na rabarbar, pora upiec coś innego niż drożdżowiec z rabarbarem 🙂 Bo to już nudne: „rabarbar zawsze równa się drożdżowiec”. Od dziś nie. Od dziś ciasto rabarbarowe robię tak:

Składniki:
Ciasto: 
2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru pudru
3/4 kostki masła
3 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:
1 kg rabarbaru
6 łyżek cukru
dżem truskawkowy
+ 3 białka (na wierzch nadzienia)
ciutka bułki tartej
cukier puder do posypania

Kruszonka

Ze składników ciasta – wyrobić ciasto 🙂 Ja robię tak:
Wykładam blachę papierem, a na papier kładę od razu ciasto. Wyciągam papier z ciastem z blachy i siup do zamrażalki na 30 minut.
(unikam w ten sposób niezbyt przyjemnej czynności tarcia zamarzniętego ciasta na tarce)

Piekarnik rozgrzać do 180 st. i podpiec ciasto w piekarniku, aż będzie lekko złociste. Wystudzić ciut.
Rabarbar umyć i obrać (ja zawsze obieram rabarbar). Wyłożyć pokrojony rabarbar na suchą dużą patelnię, zasypać cukrem i ciągle mieszając podgrzać, aż puści sok i zrobi się troszkę dżemowaty.
Przełożyć na durszlak i odsączyć.
Ubić trzy białka na sztywną pianę.

Ciasto posmarować cienko dżemem, wyłożyć na nie rabarbar, posypać łyżką startej bułki, a na to wyłożyć ubitą pianę i na sam koniec posypać kruszonką.
Piec około 30-40 minut.
Przestudzić i posypać obficie cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
 

Podobne wpisy