Pralinki orzechowe
|

Pralinki orzechowe

To niesamowite, jak w łatwy sposób można przygotować smaczny i zdrowy deser. Pralinki orzechowe łączą w sobie prostotę, elegancję i genialny smak. Naprawdę wiele się przy nich nie napracujecie. O ile kupicie orzechy bez skórek. Obieranie orzechów laskowych to prawdziwa męka. Oczywiście możecie je zastąpić orzechami włoskimi albo nerkowcami – kombinujecie. Pralinki orzechowe pozwalają naprawdę na wiele!

Składniki

(na ok. 50 sztuk)
150 g orzechów laskowych
100 g migdałów
200 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady deserowej
3 łyżki masła
do obtoczenia: wiórki kokosowe lub mąka kokosowa

Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, tzn. kostki czekolady umieszczamy w misce albo garnku, który nakładamy na garnek z gotującą się wodą, tak żeby dno górnego naczynia nie dotykało wody. Delikatnie mieszamy, aż czekolada się roztopi i połączy z masłem. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Orzechy i migdały obieramy ze skórki. Migdały najlepiej zalać wrzątkiem, odczekać chwilę i zdjąć skórki. Orzechy można uprażyć na patelni, a potem zawinąć orzechy w ścierkę i pocierać je nią, aż skórką zejdzie. Obrane orzechy i migdały drobno mielimy w malakserze.

Orzechy łączymy z lekko przestudzoną czekoladą i masę schładzamy przez chwilę w lodówce – powinna jeszcze lekko się kleić, ale tak, żeby dała się formować bez oblepiania całych rąk. Po wyjęciu z lodówki formujemy z masy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych albo mące kokosowej (można ją kupić albo przygotować samemu, bardzo drobno mieląc wiórki kokosowe). Przechowujemy w lodówce.

Podobne wpisy