|

Nutellowy sernik marmurek

Poleca: Iwona
Źródło: Słodkie Fantazje

Fot. Iwona

Gdy zobaczyłam ten sernik – zupełnie przypadkiem – wiedziałam, że musi być obłędny… Taki jest, nie pomyliłam się. Ciężko mu się oprzeć, to chyba jego jedyna wada.

Składniki:
(na blachę ok. 25 cm)
2 opakowanie ciastek digestive z czekoladą
100 g masła

Ciasteczka kruszymy i łączymy z masłem. Układamy na dno formy, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Boki formy posmarować masłem – można delikatnie oprószyć bułką tartą, ale delikatnie.

Sernik:
opakowanie twarogu w wiaderku 1 kg (ja użyłam Biedronkowego)
5 jajek
czekolada mleczna z orzechami
300 g nutelli
1/2 szklanki cukru pudru
200 g mascarpone
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
budyń waniliowy

Polewa:
czekolada mleczna
2-3 łyżki mleka

Czekoladę do sernika rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy ser, mascarpone i budyń. Nadal ucieramy w mikserze.
Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy cukier waniliowy i ekstrakt. Do drugiej ostudzoną czekoladę z orzechami, nutellę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wykładamy na warstwę ciasteczkową na przemian białą i ciemną masę serową. Dla uzyskania marmurku można ruchem okrężnym wykałaczką zrobić wzorek.

Pieczemy ok. godzinę w temp. 160 stopni na termoobiegu (bez obiegu w temp. 180 stopni). Dokładny czas trudno podać, bo trzeba sprawdzać środek, czy jest upieczony za pomocą patyczka. Czasem lepiej boki delikatnie przyrumienić, żeby środek się dopiekł.

Studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.

Na wierzch polewa: czekoladę rozpuszczamy, dodając 2-3 łyżki mleka. Ciągle mieszamy. Wylewamy na sernik. Jak polewa ostygnie, chłodzimy cały sernik w lodówce.

Dałam do tego sernika czekoladę z orzechami i powiem szczerze – smak jest kapitalny. Orzeszki podkreślają ten nutellowy smak.

Fot. Iwona

Fot. Iwona

Podobne wpisy