Szakszuka
||

Szakszuka – przepis podstawowy

Szakszuka to jedno z lepszych dań z wykorzystaniem jajek, zaraz po jajecznicy. Przygotowuję ją najczęściej na kolację, ale jest tak sycąca, że spokojnie może też zostać podana na obiad. Oczywiście z dodatkami można kombinować, poniżej podaję podstawową wersję szakszuki. Przygotowałam ją na podstawie książki Vege kociołkowanie Ewy Hangel, która to książka trafiła do mnie dzięki uprzejmości wydawnictwa Studio Emka. Są w niej co przepisy na potrawy z kociołka, ale wszystkie można przyrządzić też w domu – w jednym garnku lub na głębokiej patelni, tak jak tę szakszukę.

Kategoria, , Liczba porcji1 porcja

Składniki
 4 szt. pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki)
 1 szt. czerwona papryka
 1 szt. cebula
 3 ząbki czosnku
 ostry przecier paprykowy (opcjonalnie)
 6 szt. jajek
 sól, pieprz, ulubione zioła
 ser żółty do posypania (opcjonalnie)

1

Pomidory zalewamy wrzątkiem i po odczekaniu kilku minut zdejmujemy z nich skórkę.

2

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone pomidory i pokrojoną paprykę, można dodać też ostry przecier. Doprawiamy i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając.

3

Kiedy warzywa będą miękkie, wybijamy na wierzch jajka - od tej pory już nie mieszamy. Jajka można delikatnie posolić i przykryć pokrywką. Czekamy, aż białko się zetknie, a żółtko pozostanie płynne.  Wtedy zdejmujemy szakszukę z ognia i podajemy. Przed podaniem można posypać ją startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem.

Składniki

Składniki
 4 szt. pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki)
 1 szt. czerwona papryka
 1 szt. cebula
 3 ząbki czosnku
 ostry przecier paprykowy (opcjonalnie)
 6 szt. jajek
 sól, pieprz, ulubione zioła
 ser żółty do posypania (opcjonalnie)

Przepis

1

Pomidory zalewamy wrzątkiem i po odczekaniu kilku minut zdejmujemy z nich skórkę.

2

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego posiekaną cebulę i ząbki czosnku. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone pomidory i pokrojoną paprykę, można dodać też ostry przecier. Doprawiamy i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając.

3

Kiedy warzywa będą miękkie, wybijamy na wierzch jajka - od tej pory już nie mieszamy. Jajka można delikatnie posolić i przykryć pokrywką. Czekamy, aż białko się zetknie, a żółtko pozostanie płynne.  Wtedy zdejmujemy szakszukę z ognia i podajemy. Przed podaniem można posypać ją startym żółtym serem. Najlepiej smakuje z domowym pieczywem.

Szakszuka – przepis podstawowy

Źródło: Ewa Hangel, Vege kociołkowanie

Przeczytaj recenzję książki Vegekociołkowanie na naszym blogu i wypróbuj więcej przepisów!

Vegekociołkowanie

Podobne wpisy