|

Ciasteczka razowe

Poleca: Thinka

Fot. Ewa

Składniki:
200 g miękkiego masła
100 g cukru (u nas 80 g fruktozy)
2 jajka
150 g płatków owsianych
220 g mąki pszennej razowej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki jogurtu naturalnego

i do tego w oryginale:
100 g pokrojonych drobno suszonych śliwek, 50 g siekanych orzechów, 50 g siekanych migdałów

Ja ostatnio nie miałam śliwek, bo mi wyszły, więc dałam 100 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych i 80 g migdałów tartych, bo tylko takie miałam.
Kolejna partia była ze śliwkami, orzeszkami i gorzką czekoladą. Wyszło tak samo pysznie!

Masło zmiksować w misce z cukrem, dodać jajka i całą resztę. Formować kulki, spłaszczyć na blaszce i piec 15 minut w 180 stopniach.
Z ilości podanej w przepisie wychodzą dwie blachy „piekarnikowe”.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy