|

Pstrąg zapiekany z masłem czosnkowym

Poleca: Ewa

Fot. Ewa



To danie mojego Męża. Ja jakoś nie mogę się jeszcze przekonać do przyrządzania ryb, która na mnie patrzą. Za miękka jestem chyba po prostu 😉 Co nie zmienia faktu, że smak gotowej potrawy bardzo lubię.

Składniki:
pstrąg wypatroszony
masło
czosnek
natka pietruszki
cytryna
sól, pieprz
(proporcje dobieramy według własnych kubków smakowych)

Pstrąga dokładnie myjemy, odcinamy płetwy i głowę. Tę ostatnią można ewentualnie zostawić.
Miękkie masło (ok. 2 łyżki na jedną rybę) ucieramy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Faszerujemy masłem pstrąga.
Można go też z zewnątrz natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. 2-3 plasterki cytryny (ze skórką) można też włożyć do środka pstrąga. My nie doprawiamy nic oprócz masła – wolimy delikatny smak ryby. Cytryną skrapiamy mięso już na talerzu.

Pstrąga zawijamy w folię, kładziemy na blachę i zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Na ostatnie 10 minut można trochę rozwinąć folię.

Podobne wpisy